Варненски автоинструктори излязоха на протест

0
95
Шофьорски курс
Шофьорски курс. Снимка: Wikimedia commons

Над 50 варненски автоинструктора излязоха на протест в морската столица срещу въвеждането на нови изисквания и санкции към тях с проектозакона за водачите, приет без обсъждане с бранша.

Според протестиращите увеличаването на часовете за кормуване от 31 на 50 няма да доведе до по-добро обучение. Обучаващите са против въвеждането на високи санкции дори за технически грешки в протоколите и от изискването ДАИ да разполага със собствени автомобили за изпитите.

„Протестираме против въвеждането на задължителен полигон, протестираме против въвеждането на автомобили, на които курсистите да се явяват на изпит, то е собственост на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Протестираме върху наложените санкции в проектозакона, които касаят пряко инструкторите. Минималната санкция е 500 лева за едно маловажно нарушение – качвам се в колата с курсиста, длъжен съм да попълня картона, днеска е 28-и, аз по инерция пиша, че днеска е 27-и, и аз вече съм 500 лева назад“, обясни един от инструкторите, цитиран от БНР.

„Има си норматив – 31 часа, той трябва да ги вземе. Ако не е готов, плаща допълнително, ако иска. 31 часа се вземат за около 40 дена. Ако са 50 часа, направете си сметката, той минимум по два часа на ден може да взема, повече не може“, допълни друг от протестиращите.

Протести имаше и в Кърджали. Предстоят протести в Стара Загора и Велико Търново.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments