Варненската опера е единственият оперен театър в България с бюст паметник на своя основател

0
77
Откриване на бюст паметник
Откриване на бюст паметник. Снимка: Варненска опера

В Световния ден на музиката 1 октомври 2022 г. скулптурния портрет на основоположника на Варненската опера, първият световноизвестен български тенор Петър Райчев (09.03.1887, Варна – 31.08.1960, София), зае своето достойно място на Сцена Ротонда, съобщиха от Варненската опера. С премиерата на операта „Продадена невеста“ от Беджрих Сметана, с режисьор Петър Райчев и диригент Руслан Райчев, на 7 септември 1947 г. започва летоброенето на Варненската опера.

Думи за живота и делото на великия варненец, който след Варненската опера полага основите и на оперите в Пловдив и Русе, и като певец, режисьор и педагог има изключителни заслуги за българското оперно изкуство, произнесе директорката на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова.

Бюст паметник
Бюст паметник. Снимка: Варненска опера

„Щастлива съм, че тъкмо от годината, в която нашият оперен театър отбелязва 75-годишния си юбилей, Петър Райчев застава символично до нас в творческото ни ежедневие, за да ни напомня, че по-лесно ще градим бъдещето, ако се уповаваме на миналото“, изтъкна тя.

Варненската опера е единственият оперен театър в България, чийто създател е почетен с бюст паметник, допълни Виолета Тончева, PR на ТМПЦ Варна. След като благодари за чудесната творба на скулптора Явор Пенев, автор и на бюст паметника на основоположника на Варненския драматичен театър Стоян Бъчваров, директорката на ТМПЦ Даниела Димова пожела творчески успехи на Варненската опера, съизмерими с естетическите критерии на нейния създател Петър Райчев.

Областният управител на Варна Марио Смърков, директорката на дирекция „Култура и духовно развитие“ в Община Варна Антония Йовчева, проф. Димитър Кънев от ВСУ „Черноризец Храбър“, проф. д-р инж. Тодор Ганчев, заместник ректор на Техническия университет и председателката на фондация „Св. Св. Константин и Елена“ Елена Косева поздравиха домакините, като подчертаха значението на подобни културни жестове за съхраняване на паметта за миналото и непреходните духовни стойности в историята на Варна. На събитието присъстваха Бойка Василева, артистичен директор на Варненската опера, артисти, граждани и представители на „БНТ“ и „БТА“. Бяха поднесени цветя и поздравителни адреси.

Г-жа Димова представи накратко новия творчески сезон на Държавна опера Варна, който започва в Световния ден на музиката с операта „Травиата“, под диригентството на Кръстин Настев, с Илина Михайлова, Рейналдо Дроз и Иво Йорданов в главните роли. През октомври интернационалната балетна трупа и постояният гост режисьор на Държавна опера Варна Григор Паликаров заминават за откриването на новия сезон в Скопие, за да представят, в партньорство с Националната опера и балет на РС Македония балетите „Шехеразада“ и „Валпургиева нощ“, които със същите състави вече имаха своята премиера в Опера в Летния театър – Варна 2022.

Също през октомври 32-ма музиканти от Оркестъра на Държавна опера Варна ще се включат в турне в Саудитска Арабия. Варненският балет се готви и за своето традиционно тримесечно турне във Великобритания, където в края на годината и началото на следващата ще изнесе в различни градове на страната спектакли с най-добрите си постановки „Лебедово езеро“, „Лешникотрошачката“, „Копелия“ и други.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments