Въпреки забраната: „Стомана Индъстри“ и „Топлофикация-Перник“ са ползвали вода от язовир „Студена“

0
36
Язовир Асеновец
Снимка: Daniel Rundev, Сливен - това сме ние, Facebook

Въпреки забраната предприятията „Стомана Индъстри“ и „Топлофикация-Перник“ са ползвали вода от язовир „Студена“. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

За язовир „Студена“ е било констатирано ползване на 650 куб. метра от „Стомана Индъстри“ и 74 куб. метра от „Топлофикация – Перник“, въпреки че в графика за януари на „ВиК“-Перник са разрешени единствено води за питейно-битово водоснабдяване в размер на 0,804 млн. куб. метра.

Двете предприятия ще бъдат санкционирани за нерегламентираното източване на вода. Що се отнася до лимита за питейно-битово водоснабдяване не са констатирани надвишения.

За язовир „Дяково“ е констатирано превишение на ползваните водни обеми през месец януари от „ТЕЦ – Бобов дол“, за което е съставен и връчен акт за установяване на административно нарушение. Също така е установено, че на 03.12.2019 г. „Аква Пауър Груп“ е ползвал водни обеми за производство на електроенергия чрез ВЕЦ „Дяково“, въпреки ограничението да не работи в енергиен режим, за което ще бъде санкциониран.

Ще бъде съставен акт и за ползване на води от фирма „Делектра“ през месец януари 2020 година чрез ВЕЦ „Мало село“.

Освен това са били пломбирани крановете за ползване на води от фирмите „Ай Ви Пи Комършъл“ „Балканфарма-Дупница“ и „Хидрострой-Рилци“.

При проверките са били установени и 29 нерегламентирани отклонения, чрез които се е ползвала вода от главния тръбопровод, отвеждащ води до язовир „Дяково“. 25 от отклоненията вече са запечатани, до края на седмицата предстои запечатването и на останалите четири.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от