Въпреки отменените тържества заради коронавируса Радев се качва на Шипка утре

0
146
Президент Румен Радев
Президент Румен Радев. Снимка: Facebook

Въпреки че официално тържествата по повод националния празник 3 март на връх Шипка утре бяха отменени след искане от Националния оперативен щаб, президентът Румен Радев ще се качи и ще отправи слово към българските граждани. Той ще го направи в 11:00 часа, както беше предвидено по-рано.

Днес следобед от Националния оперативен щаб обявиха, че заради коронавируса и риск от усложняване на „епидемичната ситуация“ е по-добре мероприятията да бъдат отменени и община Стара Загора се съобрази с тяхното мнение. Писмото беше изпратено и до държавния глава, но явно той не е съгласен с препоръките на лекарите от щаба.

Освен че ще произнесе слово и ще поднесе цветя президентът ще присъства в 09:30 часа и на молебена, който ще бъде отслужен в Шипченския манастир „Рождество Христово“.

Малко по-рано от президентството съобщиха, че държавният глава е провел телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и го е призовал за приемането на оперативен план за действия по отношение на миграционния натиск, предаде „Darik News“.

Радев е подчертал, че защитата на външните граници на ЕС е от ключово значение за сигурността на европейските граждани и за недопускането на криви вътре в Общността.

Радев и Мишел са обсъдили и ескалацията на напрежението в Близкия Изток.

Българският президент е призовал за свикването на заседание на Европейския съвет, на което тези въпроси да бъдат обсъдени. Радев е напомнил, че е внесъл предложение за оперативен план за защита на сухоземните граници на ЕС при миграционен натиск през 2017 година, докато в страната ни имаше служебно правителство и той представляваше държавата на Срещите на върха в Брюксел.

Държавният глава е разговарял и с президента на Гърция Прокопи Павлопулос и също е подчертал необходимостта от засилена подкрепа за България и Гърция в тази ситуация.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments