Въпреки обещанията: Бедните страни са изправени пред дълго чакане за COVID ваксини

0
95
ваксини
снимка:Pixabay

За американците, британците и канадците, запретващи ръкави, за да получават ваксини срещу коронавирус, начинът за излизане от пандемията сега изглежда ясен за мнозина на Запад, дори ако разпространението ще отнеме много месеци, пише “Асошиейтед прес”. За по-бедните страни обаче пътят ще бъде далеч по-дълъг и по-груб, подчертава изданието.

Амбициозната инициатива, известна като COVAX, създадена, за да гарантира, че целият свят има достъп до ваксините COVID-19, е осигурила само част от 2-те милиарда дози, които се надява да закупи през следващата година, все още не е потвърдила действителни сделки за доставка на ваксини и е недостиг на пари.

Вирусът, който уби повече от 1,6 милиона души, разкри огромно неравенство между държавите, тъй като крехките здравни системи и по-малките икономики често бяха засегнати по-силно. COVAX е създадена от Световната здравна организация, алианс за ваксини GAVI и CEPI, глобална коалиция за борба с епидемиите, за да се избегне международната пречка за ваксини, която е съпътствала минали огнища и би засилила този дисбаланс.

Но сега някои експерти казват, че с малко шансовете коронавирусните медикаменти да бъдат споделяни справедливо между богатите нации. Тъй като доставките на ваксини в момента са ограничени, развитите страни, някои от които спомогнаха за финансирането на изследванията с пари на данъкоплатците, са под огромен натиск да защитят собственото си население и изкупуват запасите. Междувременно някои по-бедни страни, които се присъединиха към инициативата, търсят алтернативи поради опасенията, че имунизацията няма да даде резултат.

“Това е проста математика”, каза Арно Бернар, ръководител на глобалното здравеопазване в Световния икономически форум. От приблизително 12 милиарда дози, които фармацевтичната индустрия се очаква да произведе през следващата година, около 9 милиарда вече са резервирани от богатите страни. Той добавя:

“COVAX не е осигурила достатъчно дози и начинът, по който може да се развие ситуацията, е, че те вероятно ще получат тези дози доста късно.”

Към днешна дата единственото потвърдено, правно обвързващо споразумение на COVAX е за до 200 милиона дози, въпреки че това включва опция за няколко пъти по-голям брой допълнителни дози, каза говорителят на GAVI Джеймс Фулкър. Има споразумения за още 500 милиона ваксини, но те не са правно обвързващи.

200-те милиона дози ще дойдат от Серумния институт в Индия, компанията, която вероятно ще направи голяма част от коронавирусните дози, предназначени за развиващия се свят. Изпълнителният директор Adar Poonawalla казва, че има потвърдена поръчка за 100 милиона дози всяка от ваксините, разработени от Оксфордския университет и AstraZeneca и една от Novovax. пред “Асошиейтед прес” институтът каза: 

“Нямаме нищо повече от това в писмена форма. Ако искат повече, ще трябва да направят повече поръчки.”

Според него липсата на ангажираност от COVAX ще означава много по-дълго чакане за хората в развиващите се страни. Пунвалла също така добави, че първият приоритет на компанията му е да направи дози от ваксината за Индия, за която се предполага, че иска поне 300 милиона ваксини. Вероятно Индия няма да може да вземе всички тези дози едновременно, но голяма поръчка може да забави разпространението на ваксини за други части на развиващия се свят, каза Пунавалла.

Запитан във вторник защо Серумният институт е сключил договор само за производство на 200 милиона ваксини за COVAX, д-р Брус Елвард от СЗО каза, че ще се върнат в компанията, за да се уверят, че имат необходимите разрешителни. Той каза, че Серумният институт е “абсолютно важен за доставката на много ваксини”.

Потенциално допълнително забавяне на процеса е, че нито ваксината на AstraZeneca, нито тази на Novovax е лицензирана от никоя регулаторна агенция – и всяка инжекция, разпространявана от COVAX, вероятно ще се нуждае от одобрение от СЗО. От своя страна COVAX не разполага с доставки на двете ваксини, които изглеждат най-ефективни досега – изстрелът на Pfizer-BioNTech и този на Moderna. Обединеното кралство вече започна да прилага ваксината на Pfizer, а САЩ и Канада я пускат тази седмица. Някои държави от Персийския залив също са я разрешили.

И все пак, GAVI заявиха, че “имат за цел да започнат да пускат безопасни и ефективни ваксини към COVAX (за страни членки) в мащаб през първото и второто тримесечие на Нова година”.

Дори с ваксини в ръка, внедряването ще отнеме много месеци в богатите страни и много от развиващите се държави са изправени пред сериозни логистични предизвикателства, които ще увеличат закъсненията, отбеляза д-р Gagandeep Kang, експерт по инфекциозни болести в Christian Medical College в Vellore в южната част на САЩ. Индия.

Висши служители в СЗО признаха на лично, че опитите за справедливо разпределяне на ваксината чрез инициативата са опорочени, въпреки че публично възхваляват нейния успех. По време на неотдавнашна вътрешна дискусия, запис от която бе получен от АП д-р Катрин О’Брайън, шеф на СЗО по ваксините отбеляза:

“Целият призив за глобална солидарност е загубен.”

Помолена да изясни своите забележки, О’Брайън заяви в имейл, че “всяка държава трябва да има достъп до ваксини срещу COVID-19, колкото е възможно по-рано”Като допълнение към трудностите на COVAX, О’Брайън отбеляза на пресконференция този месец, че все още не му достигат 5 милиарда долара за закупуване на дозите, които планира да получи през следващата година.

Според доклад на GAVI, издадени преди среща тази седмица, самият алианс стигна до заключението, че рискът COVAX да се провали е “много висок“, казвайки, че е “създаден за рекордно време и трябва да навигира в неизследвана територия”.

Джон Нкенгасонг, директор на Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията, разкритикува западните страни за изкупуване на глобалните доставки на ваксини, “надвишаващи техните нужди, докато ние в Африка все още се борим с COVAX (усилията)”.

Без да са сигурни кои изстрели ще работят, правителствата се надпреварваха през последните месеци, за да подпишат множество споразумения, за да си гарантират, че техните граждани ще имат поне някои от ваксините за COVID-19. Канада например е закупила близо 200 милиона ваксини – достатъчно, за да покрие около пет милиона от населението си от 38 милиона.

Нкенгасонг нарече идеята хората в богатите страни да се имунизират, докато африканците остават без ваксини “морален проблем”Освен етиката, експертите отбелязват, че ако не се защитят хората в развиващия се свят, ще остане резервоар с коронавирус, който може да предизвика нови огнища по всяко време.

Сред страховете, които COVAX не може да предотврати, са някои развиващи се страни да се изтеглят изцяло или да търсят свои частни сделки. По-рано този месец малката тихоокеанска островна държава Палау обяви, че се отказва от инициативата и вместо това ще получи дарени ваксини от САЩ. Други страни с ниски и средни доходи, включително Малайзия, Перу и Бангладеш, останаха в инициативата, но също така наскоро подписаха свои собствени споразумения с производителите на лекарства като план Б.

Анбан Пилай от южноафриканското министерство на здравеопазването заяви, че присъединяването към COVAX е просто мярка за спиране, преди да се подпишат двустранни сделки с фармацевтични компанииКейт Елдър, съветник по политиките за ваксини в “Лекари без граници”, заяви, че “все по-често изглежда, че корабът е плавал при справедливо разпределение на ваксините” – и GAVI, СЗО и други трябва да обсъдят как да увеличат производството на ваксини.

За тази цел Южна Африка и Индия поискаха от Световната търговска организация да се откажат от някои разпоредби, регулиращи правата на интелектуална собственост, за да улеснят производителите в бедните страни да произвеждат лекарства и ваксини за COVID-19. Много богати държави обаче не са склонни да направят тази стъпка. Тъй като повече страни на Запад разрешават ваксината, “разликата между хората в богатите страни, които се ваксинират, и липсата, на каквито и да било ваксини за развиващия се свят ще стане доста силна”, каза Анна Мариот, мениджър на здравната политика в Oxfam. И добави:

“И това само ще удължи пандемията.”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments