Въпреки лекарските съвети: Мъж с нанизъм постави рекорд, след като пробяга ултрамаратон

0
126
Джон Йънг
Джон Йънг. Снимка: John Young, Facebook

Канадец с нанизъм е потвърдено най-ниският човек в света, финиширал на ултрамаратон. 58-годишният Джон Йънг, който е висок 131,1 см, е постигнал рекорда, участвайки в 30-часовия ултрамаратон „Ghost Train“ в Ню Хемпшир, САЩ. Той е пробягал 31 мили /минималното разстояние, необходимо за ултрамаратон/ за 12 часа и 9 минути, преди да спре, като средното време е малко под 24 минути на миля.

От пресцентъра на организацията „Гинес“ уточняват, че хората с нанизъм правят двойно повече стъпки, за да завършат маратон, спрямо хората със среден ръст.

Джон, който работи като учител по математика в Масачузетс, е един от шепата атлети джуджета, които някога са бягали на маратон, и той е единственият, за когото се знае, че е завършил ултрамаратон. Той разкри, че подготовката му „всъщност не е била много по-различна“ от редовните му рутинни упражнения. Той обясни:

„Просто продължих да тренирам, както съм го правил през последните над 10 години: карам колело, бягам или плувам шест дни в седмицата и просто продължих да го правя до това състезание.“

Джон е роден с ахондроплазия, която е най-често срещаната форма на непропорционален нисък ръст и е същата форма на нанизъм, която има най-ниската жена в света. Той е израснал в приемни семейства в Торонто и въпреки че е плувал и е играл хокей като дете, лекарите са го посъветвали да не бяга, защото ударът върху гръбначния му стълб може да причини трайни проблеми с гърба.

Джон Йънг
Джон Йънг. Снимка: John Young, Facebook

В началото на 2000 г. Джон е напълнял опасно много за височината си, достигайки до 88 кг. Той е страдал от сънна апнея и е имало опасност от възникването на сериозни сърдечни проблеми.

„Бях прекарал по-голямата част от първите повече от 40 години от живота си, слушайки хора, които ми казваха: „ти си твърде малък, за да направиш това“ или „трябва да внимаваш“ или „може да се нараниш“.“, спомня си Джон, добавяйки:

„Но след това, на 43-годишна възраст спрях да слушам.“

Джон се занимава с плуване, колоездене и е участвал в триатлон, пропускайки секцията за бягане, тъй като се е страхувал, че може да се нарани. Въпреки това, един ден – въпреки съветите на лекарите – той започнал да бяга и е изненадващо открил, че колкото повече бяга, толкова по-малко го боли гърба. Оттогава Джон не е поглеждал назад – до момента той е участвал в 21 маратона, включително Бостънския маратон и Нюйоркския маратон.

Джон Йънг
Джон Йънг. Снимка: John Young, Facebook

Освен че е участвал в 10 триатлона „Half Ironman“, през 2016 г. той е станал първият човек джудже, завършил пълен Ironman, който се е състоял от 2,4 мили плуване, 112 мили каране на велосипед и 26,2 мили маратон бягане. Джон последва това постижение през 2018 г., като пробягал 12 маратона за 12 месеца.

„Следващата логична стъпка за мен беше да участвам в ултрамаратон“, каза той.

Въпреки че в момента Джон е единственият известен човек с нанизъм, който е завършил ултрамаратон, към него в близко бъдеще може да се присъедини и големият му син Оуен, който също е с нанизъм. Оуен също е толкова запален бегач и вече е подобрил някои от най-добрите времена на баща си.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments