Въпреки дългите дебати: Докладът на Гешев беше приет със 117 гласа „за“

0
80
Иван Гешев
Снимка: Скрийншот от видео на NOVA

Въпреки дългите дебати парламентът прие доклада на главния прокурор Иван Гешев за работата на прокуратурата за последните осем месеца. Депутатите гласуваха със 117 гласа „за“, 61 „против“ и 1 „въздържал се“, предава “DarikNews.bg”.

Отчетът на Гешев не беше подкрепен единствено от БСП и един независим нарoден представител. Припомняме, че именно лидерката на партията Корнелия Нинова поиска оставката на главния прокурор. Според нея докладът не представял конкретни данни, а само „много статистика“.

Припомняме също, че именно БСП настояха Гешев да изготви отчет за работата на Прокуратурата по повод протестите, които стартираха през юли с искане за неговата оставка и тази на Борисов. В хода на изслушването днес главният прокурор заяви:

„Нинова ми зададе въпроси, на които би трябвало да знае отговорите, работили сме в една служба преди много години като следователи, но сега тя е в друго амплоа. Ще се постарая да отговоря юридически на политически въпроси. Аз нямам право да искам оставки. Вие имате право, но има процедури по отстраняването на главен прокурор и председател на ВКС и ВАС и тези процедури са регламентирани. Когато говорим за върховенството на закона, е хубаво да четем законите. Прокуратурата и МВР направиха неща, които не са правени от 89-а. Някой да покаже кой предишен период е направено повече“, обобщи Гешев и добави, че няма притеснения да се явява пред Народното събрание периодично и да отговаря на въпроси.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments