ВАП разпореди проверки на детските игрища и площадки в цялата страна

0
76
Прокуратура
Прокуратура. Снимка: Прокуратура на Република България

Върховна административна прокуратура /ВАП/ разпореди проверка на всички детски игрища и площадки в цялата страна. Това съобщиха от държавното обвинение. Разпореждането е в изпълнение на конституционно установените правомощия на ВАП да следи за спазване на законността. 

Прокуратурата се е самосезирала след публикации в медиите. Те са за 3-годишно дете, което се бори за живота си, след като върху него е паднала футболна врата. Инцидентът е станал на 3 юни на игрище в квартал „Долни Воден“. 

Пострадалото дете е най-малкото от трите на известния български дизайнер Стоян Радичев. Близки до семейството споделят, че то е било в кома в болница и има сериозни поражения. Хоспитализирано е било с черепно-мозъчна травма. Освен това има поражения върху белия дроб и счупени ребра. 

От Върховната административна прокуратура са преценили, че с оглед обезпечаване живота и здравето на гражданите и предвид задълженията на кметовете на общини по чл. 67 от НАРЕДБА № 1 от 12.01.2009 г. на МРРБ за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, с оглед безопасността на същите на територията на общините в цялата страна, се налага чрез апелативните, окръжните и районните прокуратури да бъдат разпоредени проверки. 

При осъществяването им е необходимо контролните органи да предприемат всички предписани от нормативните актове мерки с цел защита сигурността на населението.

Обобщените резултати от проверките следва да бъдат докладвани на ВАП в кратък срок.

По случая с пострадалото дете в Районна прокуратура – Пловдив е образувано и досъдебно производство, съобщиха още от държавното обвинение.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments