Въоръжени мъже нахлуха в телевизионно студио, докато предава на живо в ефир в Еквадор

0
36
Снимка: Smorazanm/Pixabay
Снимка: Smorazanm/Pixabay

Маскирани въоръжени мъже нахлуха в телевизионно студио на живо в Еквадор и заплашиха ужасения персонал, пише „BBC“.

Служителите бяха принудени да легнат на пода по време на предаването на обществения телевизионен канал TC в град Гуаякил, преди предаването на живо да спре. Полицията казва, че по-късно е освободила целия персонал и е извършила 13 ареста. Станцията съобщи, че двама служители са ранени.

Най-малко 10 души бяха убити от началото на 60-дневното извънредно положение в Еквадор в понеделник. Извънредното положение беше обявено, след като известен гангстер изчезна от затворническата си килия. Не е ясно дали инцидентът в телевизионното студио в Гуаякил е свързан с изчезването от затвор в същия град на боса на бандата Чонерос Адолфо Масиас Виламар или Фито, както е по-известен.

В съседно Перу правителството нареди незабавното разполагане на полицейски сили на границата, за да предотврати всяка нестабилност, преминаваща в страната.

САЩ заявиха, че осъждат „наглите атаки“ в Еквадор и „осъществяват тясна координация“ с президента Даниел Нобоа и неговото еквадорско правителство, а също така са готови да предоставят помощ във всеки един момент.

Еквадор е един от най-големите износители на банани в света, но също така изнася масло, кафе, какао, скариди и рибни продукти. Ръстът на насилието в нацията, вътре и извън нейните затвори, е свързан с борбата между наркокартелите, както чуждестранни, така и местни, за контрола върху маршрутите на кокаина към САЩ и Европа.

По време на нападението срещу телевизията във вторник един стрелец насочил пушка помпа към главата на един от пленниците, който също бил заплашен с револвер.

Жена може да бъде чута да моли: „Не стреляйте, моля, не стреляйте“, съобщава Агенция Франс прес (АФП), докато друг човек вероятно крещи от болка.

„Извинете, те влязоха, за да ни убият“, казва служител на TC пред AFP в съобщение в WhatsApp.

„Не дай Боже това да се случи. Престъпниците са в ефир.

Един оператор е прострелян в крака, а на друг е счупена ръката при нападението, поясни зам.-директорът на новините. Пред „Агенция Ройтерс“ Хорхе Рендон заяви:

„Чрез нашите слушалки продуцентите ни казаха: Внимавайте, те се опитват да влязат, те крадат, те ни ограбват.“

Той уточни:

„Вратите на студиото са много дебели, почти бронирани, а те са се опитали да влязат, защото искаха да получат достъп до студиото, за да кажем, каквото искат.“

Публикувайки видео на арестуваните заподозрени в социалните медии – както и на техните оръжия – полицията каза, че извършителите ще бъдат наказани за извършване на терористичен акт.

Във вторник президентът Нобоа потвърди, че в страната вече съществува вътрешен въоръжен конфликт и той мобилизира въоръжените сили за извършване на военни операции за неутрализиране, което президентът нарече „транснационална организирана престъпност, терористични организации и воюващи недържавни участници. Той реагира на вълна от скорошни затворнически бунтове и бягства от затвори и други актове на насилие, за които властите обвиняват престъпни групировки. Неговият указ изброява Чонерос (на името на град Чоне в провинция Манаби), както и 21 други банди: Aguilas, AguilasKiller, AK-47, Caballeros Oscuros, ChoneKiller, Covicheros, Cuartel de las Feas, Cubanos, Fatales, Ganster, Kater Piler, Lagartos, Latin Kings, Lobos, Los p.27, Los Tiburones, Mafia 18, Mafia Trebol, Patrones, R7 и Tiguerones.

Заповедта се основава на извънредното положение, обявено в понеделник, което постановява вечерен час в опит да се ограничи насилието след бягството на Фито. Силите за сигурност се опитват да възстановят реда в поне шест затвора, където избухнаха бунтове в понеделник. Осем души бяха убити и трима ранени при атаки, свързани с престъпни банди в Гуаякил във вторник, докато двама полицаи бяха убити от въоръжени престъпници в близкия град Нобол, съобщи полицията. В град Риобамба близо 40 затворници, включително друг осъден наркобос, избягаха от затвор. Най-малко седем полицаи също бяха отвлечени и видеозапис, разпространяван в социалните медии, показва трима от отвлечените служители, седнали на земята с насочен към тях пистолет, докато единият е принуден да чете изявление, адресирано до президента Нобоа, съобщава АФП. Офицерът прочита следното:

„Обявили сте война, ще получите война. Вие обявихте извънредно положение. Ние обявяваме полицията, цивилните и войниците за плячка от войната.“

Полицията нареди евакуацията на правителствения комплекс в Кито от съображения за сигурност.  Жителите на Кито казаха пред „Агенция Ройтерс“, че градът е в хаос след новината за нападението срещу телевизионната станция в Гуаякил. Марио Урена коментира:

„В града има твърде много опънати нерви. На работа хората си тръгват по-рано. Всички хора си тръгват, виждате много трафик и аларми навсякъде. Налице е хаос.

Други хора в град Куенка разказаха пред АФП за своя шок, когато са видели конфискуването на телевизионната станция. Франсиско Росас изтъква:

„В Еквадор никога не сме виждали подобно нещо, където каналът е практически отвлечен и предаването започва със стрелба, с отвличания. И така, в каква ситуация на практика се намираме? И ако една телевизия е в състояние да се справи този тип набези, този тип несигурност, представете си ресторанти или магазини.“

През последните години затворите в страната бяха поразени от жестоки вражди между затворени членове на съперничещи банди, често водещи до множество кланета на затворници.

Чонерос са могъща затворническа банда, за която се смята, че стои зад много от смъртоносните бунтове и сбивания в затворите, които избухнаха в затворите на Еквадор през последните години. Смята се, че Фито се е укрил само часове преди планирания трансфер. Двама надзиратели от затвора са задържани по подозрение, че са му помогнали да избяга. Бягството му е и удар за правителството на президента Нобоа, който положи клетва през ноември, след като спечели избори, опетнени от убийството на кандидата за президент и журналист Фернандо Вилависенсио. Той съобщи, че е получил смъртни заплахи от Фито само дни преди да бъде застрелян, докато напуска предизборен митинг в Кито.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments