Външно министерство се оказа замесено в руската перачница „Тройка“

0
543
Снимка: Министерство на външните работи
Снимка: Министерство на външните работи

Министерството на външните работи (МВнР) на България се оказа замесено в световната схема за изпиране на нелегална капитали от Русия, станала известна като „Перачницата „Тройка“.

Българското посолство в Москва е получило преводи на обща стойност 408 120 долара фирмите PHARMEL TRADE и INTERWEST ALLIANCE LIMITED, които са замесени в схемата, а като основание за плащанията за периода 2006 – 2007 г. са посочени договори за продажба на резервни части, предаде сайтът „Биволъ“. От външното министерство са коментирали, че ще проверят преводите.

Други публично известни лица, активни на територията на България и споменати в изтеклите данни, са областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, фирми за строителство на ваканционни имоти, руски граждани, които придобиват имоти в страната, и община Царево, разказва изданието. Общата стойност на парите, които са преминали в български сметки през офшорни фирми, е около 130 млн. евро.

В понеделник бяха публикувани разкритията на журналистическата мрежа OCCRP – международен журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията, за схемата за пране на милиарди долари, организирана от най-голямата руска инвестиционна банка „Тройка диалог“. „Биволъ“ е партньор от българска страна на организацията.

Вълчо Чолаков. Снимка: bsregion.org
Вълчо Чолаков. Снимка: bsregion.org

През 2009 г., докато работи като адвокат, местният лидер на СДС Вълчо Чолаков получава два превода от LITON SECURITIES на обща стойност близо 200 хил. долара. LITON SECURITIES е част от прокси мрежата около DELCO NETWORKS S.A., с която има финансови отношения близкия до Владимир Путин Сергей Ролдугин. През DELCO са минавали и финансови средства, разкрити от адвоката Магнитски. Чолаков стана областен управител на Бургас през ноември 2014 и бе замесен и в разрешаването на строежа на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в парк „Росенец“. Той не е коментирал, позовавайки се на адвокатска тайна.

EVIAC HOLDING LTD. регистрирана в Белиз, през която също са изпрани пари от “Магнитски”, е платила за недвижими имоти и най-различни услуги над 1.5 милиона евро, като на този фон изпъква превод за 55 хил. евро през юни 2010 г. към община Царево. Като причина за превода е дадена „the art-spatial registration of a museum exposition of the Historical museum of Municipality Tsarevo“ (художествено-пространствена регистрация на музейна експозиция на Историческия музей – община Царево). От общината не са коментирали данните. По това време музеят е управляван от съпругата на кмета на Царево Петко Арнаудов – Ягода.

Музей Царево. Снимка: museumtsarevo.com
Музей Царево. Снимка: museumtsarevo.com

Друга фирма, която често прехвърля пари в България, включително за апартаменти, е MEISTER DEVELOPERS – фирмата е свързана с източването на двеста милиона долари от доставки на гориво за московското летище „Шереметиево“.

Компанията е превела близо 100 000 евро за “маркетингови услуги” на СЛЕ Груп и дъщерната ѝ фирма ЛС Груп. “СЛЕ груп” на Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов се прочу покрай скандала “Дюнигейт” и съвместния им бизнес с кумеца на Цветан Цветанов – Тодор Бояджиев. Преводите са направени през 2009-2010 г. – две години преди скандала с дюните. Общо MEISTER DEVELOPERS е пратила към български сметки над 420 000 евро.

Разследването на OCCRP стига до схема за пране на 8,89 милиарда долара, наричана „Перачница „Тройка“, която е била използвана от корумпирани политици и фигури от организираната престъпност за пране пари, избягване на данъци, укриване на активи в чужбина и други незаконни дейности. Разследването стига до Сергей Ролдугин, руският челист, който е един от най-старите приятели на президента Владимир Путин, като основен печеливш от схемата.

Организацията OCCRP казва, че заедно със своите партньори по света, е успяла не само да идентифицира перачницата „Тройка“, но да стигне и до отговорните за създаването и управлението на схемата. Това е частната инвестиционна банка „Тройка диалог“, която в един момент е била най-голямата в Русия, управлявана от руско-американския инвестиционен банкер Рубен Варданян.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments