Външният министър се срещна с посланик на Швейцария, каква е била целта?

0
22
Раймунд Фурер и Николай Милков
Раймунд Фурер и Николай Милков. Снимка: МВнР

Днес министърът на външните работи Николай Милков проведе в МВнР среща с посланика на Конфедерация Швейцария в София Раймунд Фурер, съобщиха от ведомството.

Двамата изразиха задоволство от отличния диалог и изключително продуктивния характер на двустранните отношения, довел до подписването на 20 септември т.г. на Рамковото споразумение между правителствата на България и Швейцария за изпълнение на Втория швейцарски принос към 12 избрани държави от ЕС. Съгласно споразумението, България като първа подписала държава, ще получи финансова помощ от Швейцария в размер на 92,5 млн. швейцарски франка, с която ще бъдат допълнени национални политики в областите: дуално професионално образование, научни изследвания и иновации, сигурност и миграция, околна среда, социална политика и гражданско общество.

По време на срещата бяха обсъдени въпроси на двустранните отношения, преговорите между Европейския съюз и Конфедерация Швейцария, приоритетите на Швейцария като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН в периода 2023-2024 г., след избирането й с подкрепата и на България.

Министър Милков и посланик Фурер обмениха мнения по въпросите на международната сигурност, настоящите предизвикателства пред мира и опитите за пренареждане на световния ред. Българският външен министър изрази увереност, че изключително добрата репутация на Швейцария като медиатор на световната сцена, ще допринесе за търсене на решения по редица неотложни въпроси в рамките на Съвета за сигурност.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments