„Вън мафията от здравеопазването“: Пореден протест след смъртта на Даная

0
76
Протест
Протест. Снимка: Мартина Христова, БТА

Протест под надслов „Вън мафията от здравеопазването“ се състоя пред Министерския съвет. Недоволството е поредно след смъртта на Даная в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“. Основното искане на демонстрантите е да бъде отстранен директорът на най-голямата спешна болница у нас до окончателното изясняване на случая.

„Няма да се откажем, някой трябва да поеме отговорност не само за Даная, но и за всичко, което се случи след това – записа, заплахите“, заяви майка й Ани Стоянова, предава „Фокус“.

Стоянова твърди, че изпълнителният директор на болницата д-р Валентин Димитров е пуснал дисциплинарен сигнал срещу адвоката й Методи Лалов, тъй като защитникът е платил такса от 15 лева, след като Димитров е заявил, че няма възможност да заплати тази такса. Тя добави, че едно от исканията остава да бъде оставката на Димитров.

Припомняме, че случаят „Даная“ предизвика недоволство в цяла България, заради което стартираха проверки и искания за оставки и сериозни реформи в здравеопазването. Стоянова, която създаде фондация, обяви, че Даная е можело да бъде спасена.

Исканията на протестиращите са следните:

Понасяне на отговорност

 • Незабавно отстраняване на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“ до приключване на всички проверки в болницата за нарушения в управлението и медицинските дейности.
 • Да се изиска становище от Централната комисия по професионална етика на БЛС за предприетите действия относно недопустимите и рушащи авторитета на цялата лекарска гилдия действия и изказвания по време на медицинския съвет на УМБАЛСМ „Пирогов“ на 01.02.2024 г.

Правила за добра медицинска практика

 • Незабавни законодателни промени, които да осигурят изработването на Правилата за добра медицинска практика по всички специалности до края на 2024 г., както и налагане на сериозни санкции за организациите, чието задължение е да изготвят правилата, но не го правят.

Стандарти

 • Пълна ревизия на съществуващите стандарти по специалности, ангажимент за незабавното им осъвременяване и за изготвяне на всички липсващи стандарти. Прекратяване на порочната практика да се изготвят умишлено некачествени стандарти, които падат при обжалване в съда.

Политиката няма място в болниците, оставете лекарите да работят спокойно

 • Въвеждане на механизъм за публичност, прозрачност и обществен контрол на процедурите за избор на за болнично ръководство.
 • Извършване на цялостна ревизия на случващото се в сектора и поемане на ангажимент за създаване на програма за реформа в здравеопазването, поставящо пациента в центъра с цел лечение, базирано на качество, а не на количество и административен формализъм.

Тези искания ще спомогнат за:

 • Изграждане на доверие между пациентите и лекарите;
 • Превенция срещу предотвратима смърт на деца, но и на възрастни;
 • Бърз достъп на децата пациенти в животозастрашаващо състояние до специалисти, мултидисциплинарни екипи, работещи спокойно и уверено с правила, които не допускат и пациентите, и лекарите да станат жертва на системни проблеми и пороци;
 • Сериозно повишаване на качеството на медицинските услуги;
 • Отношения между лекари и пациенти, основани на взаимно уважение, хуманност и зачитане на личното достойнство;
 • Адекватни и бързи решения при нужда от спешно лечение без изкуствени бюрократични пречки.
 • Ограничаване на корупцията, нерегламентираните влияния и порочно кадруване в здравеопазването.
Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments