Ваксините срещу ебола пристигнаха в Гвинея след забавяне заради прашната буря

0
64
Ебола
Снимка: Pixabay

Специален самолет, превозващ пратка с ваксини срещу ебола, кацна в Гвинея, което ще позволи по-късно във вторник да започне кампания за ваксинация, информира “BBC”. Пясъчна буря в Сахара принуди самолета да се отклони от курса си в неделя, когато беше пренасочен към Сенегал.

Наскоро петима души са починали в Гвинея от ебола, което са първите случаи в региона от пет години насам. Между 2013 и 2016 г. над 11 000 души загинаха в епидемията от ебола в Западна Африка, започнала в Гвинея. В отговор на нея бяха разработени ваксини, които оттогава успешно се използват за борба с огнищата в Демократична република Конго.

Кой се ваксинира за ебола?

Фокусът е да се ваксинират онези, които са влезли в контакт с пациенти болни от ебола, както и здравни работници от първа линия. Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че 11 000 дози, пристигнали в столицата Конакри, ще бъдат откарани в район близо до югоизточния град Нзерекоре в рамките на часове, за да започнат имунизациите.

Дозите, предоставени от СЗО, не са достатъчни за цели общности, така че трябва да се вземат решения кой е най-застрашен, съобщава кореспондентът на „BBC“ за Африка Катрин Баяруханга.

Гвинейският горски регион е епицентърът на това огнище, както беше през 2013 г., когато болестта се разпространи в съседките на страната Либерия и Сиера Леоне, добавя тя.

На 14 февруари страната официално обяви, че се справя с епидемията, но СЗО се надява, че с тази кампания за ваксинация може да се избегне отприщване на голямо огнище.

Как започна последното огнище на Ебола?

Медицинска сестра, която работи в здравен център в Гуке, близо до град Нзерекоре, се разболява на 18 януари и първо е диагностицирана с коремен тиф, а след това и с малария. Когато не се оправя, тя се консултира с традиционен лечител в Нзерекоре, но умира четири дни по-късно. След това няколко нейни роднини и традиционния лечител, с когото се е консултирала, се разболяват.

Погребенията в общността, при които хората помагат да се измие тялото на починалия, могат да бъдат ключов начин за разпространение на ебола в по-ранните етапи на разразяване на огнището. Телата на жертвите са особено токсични. Инкубационният период може да продължи от два дни до три седмици.

Ебола стига до хората от заразени животни, като шимпанзета, плодови прилепи и горски антилопи. Смята се, че Bushmeat (сушено месо от диви животни, заловени в саваната или в горите)- от неопитомени горски животни, ловувани за консумация от човека, е естественият резервоар на вируса Ебола. След това се разпространява между хората чрез директен контакт със заразена кръв, телесни течности или органи, или индиректно чрез контакт със замърсена среда.

Какво представлява Ебола?

  • Ебола е вирус, който първоначално причинява внезапна треска, интензивна слабост, мускулна болка и възпалено гърло;
  • Прогресира до повръщане, диария и вътрешно и външно кървене;
  • Хората се заразяват, когато имат директен контакт със заразена кожа или през устата и носа с кръвта, повръщането, изпражненията или телесните течности на някой с ебола;
  • Пациентите умират от дехидратация и полиорганна недостатъчност.
Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments