Ваксинираните срещу COVID-19 няма да носят маски на някои закрити обществени места

0
719
COVID-19 - човек с маска.
Снимка: Пиксабей

Промени в изискванията за носене на маски на закрити обществени места подготвят здравните власти. Те бяха съобщени на брифинг, предаде „bTV“.

Ваксинираните лица няма да са задължени да носят предпазни средства във фризьорски салони, фитнес зали, зали за спорт, трудови колективи от 5-7 души, в които всички са имунизирани, както и в малки търговски обекти. Важно е да се подчертае, че промяната ще се отнася само и единствено за тези, които са ваксинирани.

По отношение на малките търговски обекти маски няма да носят само служителите, които са имунизирани. Клиентите ще бъда задължени да са с предпазни средства, независимо от това дали са с поставени препарати срещу коронавирус, или не.

До това решение се е стигнало заради осезаемия спад на заболеваемостта. По настоящем тя е под 50 на 100 000 души. В момента страната ни се намира на 23-то място в Европейския съюз.

Д-р Александър Златанов обясни, че тази стъпка е премислена и целта е властите да бъдат внимателни относно рискове от разпространение на заразата. По този начин те се опитват и да стимулират процеса на ваксинация.

Маските ще останат задължителни за всички в рисковите зони като административни сгради и големи търговски обекти, в които се събират повече хора. Те ще трябва да се носят и в градския транспорт.

Хората ще трябва да доказват, че са имунизирани със сертификат.

Новите правила ще бъдат разписани в нарочна заповед, която ще бъде издадена в понеделник или най-късно във вторник следващата седмица.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments