Ваксината на „Pfizer“ и „BioNTech“ не само лекува COVID-19, но и спира заразяването на 89%

0
144
Ваксина на Pfizer/BioNTech
Снимка: BioNTech, Facebook

Направено беше откритие за действията на ваксината на „Pfizer“ и „BioNTech“. То внесе лъч надежда в борбата с коронавирусната инфекция. Оказва се, че препаратът не само лекува COVID-19, но и на 89% предотвратява заразяването с него, предаде „DarikNews“. Заключенията са от голямо изследване, което е било проведено съвместно с израелското министерство на здравеопазването.

Установено е било, че ваксината е на 89,4% ефективна за предотвратяване на инфекции със Sars-Sov-2.

Данните са били получени, защото около една трета от населението на Израел вече е имунизирано. Това е дало възможност да се наблюдава на широка основа как действа ваксината върху пандемията. Включени са данните от 1,7 милиона ваксинирани.

Те се очакваха с нетърпение, защото не беше ясно дали имунизираните хора могат да са преносители на заболяването и да заразяват останалите.

Резултатът вече е ясен. Само 1842 души са се появили в групата на ваксинираните два пъти. Това съответства на честота от 11,5 на 100 000 човеко-дни. А при тези, които не са ваксинирани, честотата е била 76 797 инфекции, което съответства на 114,4. Тоест разликата е около десет пъти.

Резултатите от проведеното изследване показват, че ваксинираните хора предпазват не само себе си, но и останалите. Това е много добра новина, защото в противен случай можеше да се окаже, че имунизираните са армия от хора, които асимптомно продължават да разпространяват заболяването и пандемията нямаше да може да бъде овладяна.

Освен това само с ваксина, която предпазва от инфекция, може да се постигне т.нар. колективен имунитет. Това е състояние, при което толкова много хора са ваксинирани, че е много малко вероятно заразеният човек да срещне други, които да зарази.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments