Ваканцията на учениците най-вероятно ще се удължи – как ще се подготвят?

1
6971
Министър на образованието Красимир Вълчев
Снимка: Министерство на образованието

Ваканцията на учениците най-вероятно ще продължи поне до 13-ти април. Това заяви министърът на образованието и науката (МОН) Красимир Вълчев, цитиран от „БНР“.

Вълчев призова преподаването на нов материал да започне още утре, ако това вече не е направено. По негови думи първите дни са служили за осигуряването на организационно и технологично обучение, упражнения и усвояване на знания. Подчерта, че учителите се справят отлично в извънредната ситуация и им благодари за усилията.

Даде и препоръки как да продължи работата на преподавателите през следващия период. Педагозите могат да редуват уроци за упражнения, повторение, обобщение и т.н, както и преподаването на нови знания чрез синхронна и асинхронна форма.

Препоръчва се също наблягането на възможностите на проектно-базираното обучение, при което се поставя конкретна задача – дневна, седмична или с по-дълъг срок, която може да бъде изпълнена само след извършването на предварителна подготовка.

По мнение на министъра дневната натовареност на учениците от първи до седми клас трябва да е до 6 астрономически часа. При тези от осми до дванадесети клас7 часа, като не през цялото време подрастващите са на устройствата си.

МОН препоръчва да се набляга на българския език и литературата, математиката, обществените и природни науки. Не е изключено да се заложи и на други предмети, които са важни за даден клас.

На този етап няма да се отразяват оценките на учениците, а ще се следи ангажираността и активността им. Вълчев призова екипите на отделните учебни заведения да споделят опит помежду си.

За професионалните гимназии посочва като подходящо да се организират интегрирани уроци по теория и практика, да се даде приоритет на теоретичните учебни часове и да се редуцират практическите.

1
Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
1 Коментирайте темите
0 Отговори на темата
0 Последователи
 
Най-интересен коментар
Гореща тема
1 Коментатори
родител Скорошен коментатор
  Абониране  
нови стари най-гласувани
Известие от
родител
родител

Журналистите, ще може ли да цитирате конкретно къде и как министър Вълчев е нарекъл дистанционното обучение ваканция?