Въглеродните емисии в Индия бележат спад за първи път от четири десетилетия насам

0
61
Знамето на Индия
Знамето на Индия. Снимка: Pixabay

Въглеродните емисии в Индия белязаха спад за първи път от четири десетилетия насам, като феноменът не се дължи единствено на световната пандемия от коронавирус, предаде “BBC”.

Анализ на онлайн медията за опазване на околната среда “Carbon Brief” сочи, че спадът в потреблението на електроенергия и увеличилата се конкуренцията от страна на възобновяемите източници са довели до спад в търсенето на фосилни горива още преди избухването на пандемията от коронавирус. Въпреки това приложените драстични ограничителни мерки в страната са подпомогнали да се достигне до историческия спад след 37-годишен непрекъснат ръст

Анализът сочи още, че емисиите от въглероден диоксид са намалели с 15% през март, като се очаква да се свият до 30% през април.

Технически целият спад в потреблението на електроенергия е за сметка на електричество, произведено с твърдо гориво, което обяснява и спада в емисиите.

Потреблението на нефтени продукти в страната също беляза сходно свиване на търсенето, като то води началото си още от началото на 2019.

Същевременно тази тенденция бе засилена и от мерките за ограничаване на COVID-19, които значително ограничиха сухоземния транспорт в Индия. 

През март 2020 търсенето на петрол в страната беляза рекорден спад от 18% на годишна база. Междувременно потреблението на възобновяема електроенергия се е увеличило спрямо миналата година, като в условията на пандемия се задържа на стабилни нива.

Устойчивостта на възобновяемите източници по време на драстичния икономически спад не се наблюдава само в Индия. 

По данни на Световната енергийна агенция (IEA) към края на април световното търсене на въглища се е свило с 8%

За разлика от въглищата световното търсене на възобновяема електроенергия беляза леко повишаване. Основната причина за тенденцията е, че работа на конвенционалните електроцентрали е далеч по-скъпа на дневна база. 

От друга страна при инсталиран соларен панел или ветрогенератор оперативните разходи са по-ниски, поради което възобновяемото електричество се допуска с приоритет до електроразпределителните мрежи. 

За разлика от тях топлоелектрическите централи, захранвани с въглища, природен газ или петрол, изискват гориво за генерирането на електроенергия. 

Експертите обаче се опасяват, че с отшумяването на пандемията съществува риск вредните емисии да се повишат драстично при опитите на страните да рестартират икономиките си. 

В Съединените щати вече бяха отпуснати регулациите за ограничаване на вредните емисии, като опасението е, че и други нации ще последват примера. 

От друга страна обаче “Carbon Brief” вярва, че е възможно Индия да задържи положителната тенденция. 

Кризата от коронавируса доведе до дългоочаквана криза в индийския въглищен сектор, като правителството се наложи да гласува финансова помощ в размер на 12 милиарда щатски долара за укрепването му. 

Индийското правителството се готви и да отпусне субсидии и за възобновяемите източници на електричество. 

Те имат значително предимство в Индия, тъй като цената им на киловатчас е чувствително по-ниска от конвенционалната електроенергия. 

В доклада на “Carbon Brief” се твърди, че соларната електроенергия струва едва 2,55 рупии за киловатчас при средна цена на електроенергията в страната от 3,38 рупии за киловатчас.

Насърчаването на инвестиции във възобновяеми източници на електроенергия е и част от Националната програма за чист въздух, която бе стартирана през 2019. 

Природозащитници се надяват, че чистият въздух в страната вследствие на прилагането на ограничителните мерки ще увеличи натиска гражданите върху правителството е за по-чист енергиен сектор и по-добро качество на въздуха. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments