Въгледобивен град е „тактическа награда“ във войната в Украйна

0
127
Война в Украйна
Война в Украйна. Снимка: Pixabay

В малък въгледобивен град, разположен на източната фронтова линия на Украйна, се води борба за стратегическо превъзходство на бойното поле, наситено със символика, тъй като наближава годишнината от началото на руската инвазия. Градчето Угледар, чието име в превод означава „дар от въглища“, се е превърнало в критична гореща точка в борбата за Донецка област, която би дала и на двете страни – украинските сили, които държат контрола над градския център, и руснаците, разположени в покрайнините, тактическо предимство в по-голямата битка за региона на Донбас, пише „APNews“.

Разположен на възвишение, което е едно от малкото високопроходими места в района, превземането на Угледар би било важна стъпка за Русия най-вече защото това би довело до прекъсване на украинските линии за снабдяване. Ако Украйна си върне контрола над града, това ще й предостави потенциална стартова площадка за бъдещи контраофанзиви на юг. Освен това мястото има и символична тежест, тъй като то се намира близо до административната граница на Донецка област и завземането му би допринесло за по-голямата цел на Русия да контролира региона като цяло.

Непрекъснатата борба за спечелване на района струва на Русия огромни човешки ресурси и оръжия, тъй като украинските сили продължават да поддържат стабилни отбранителни линии. Русия изпраща разузнавателни групи с размер на батальон, за да сондират украинските линии и да обстрелват техните позиции с цел да се придвижат на север към критичната магистрала N15, която е ключов маршрут за доставки.

В свои изказвания, отправени по-рано тази седмица, руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че руските военни сили напредват „с успех“ във Угледар. Междувременно по време брифинг на британското отбранително разузнаване беше обявено, че целта на Русия е да завземе неокупираните райони на Донецк, но е малко вероятно на този етап да набере нужните сили, необходими за промяна на изхода от войната.

Населението на Угледар, което преди войната е наброявало 14 000 души, сега е намаляло до около 300 души. Повечето от жителите на града са работили във въглищната мина и близките заводи. Оля Кисельова, която наскоро е била евакуирана, е работила в тухлена фабрика, преди военните действия да преобърнат живота ѝ. Според местни жители руските сили са увеличили атаките си от 24 януари насам. На този ден ракета поразила девететажната сграда, в която живеела Кисельова. Тя се криела в мазето с трите си деца, а когато излязла с ужас видяла, че има зееща дупка в тавана на апартамента й, разположен на третия етаж. В този момент жената осъзнала, че трябва да напусне родния си град.

 „Плаках през целия път навън, не исках да си тръгвам,“, споделя с мъка Оля.

Междувременно други жители на Угледар твърдят, че не искат да заминават. Олександра Гаврилко, пресаташе на полицията в Донецка област, призовава останалите да напуснат опустошения район. Повечето от тях обаче отказват да го направят и прекарват дните си, криейки се в мазета, и излизат, когато бойните действия затихнат, за да заредят телефоните си и да се запасят с провизии от убежищата в града, наречени „центрове на непобедимостта“. Всички деца в града, с изключение на едно, са били евакуирани. Бащата на 15-годишно момче, последното останало непълнолетно лице в града, отказва да се раздели със сина си или да напусне района.

„В града има хора, които не искат да бъдат евакуирани, опитвахме много пъти,“, казва Олександра Гаврилко. По нейни думи повечето от тях никога не са се отдалечавали от родния си град.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments