В яз. „Дяково“ има вода за следващите 2 години

0
486
Яз. Дяково
Снимка: МОСВ

Към момента в язовир „Дяково“ има около 29 млн. куб. метра вода. Това е достатъчно за нуждите за питейно-битово водоснабдяване, за промишлеността и за напояване в следващите две години, съобщи екоминистърът Емил Димитров след като вчера посети водоема.

Министър Димитров отбеляза, че благодарение на предприетите от МОСВ през февруари мерки за ограничаване на разходите от язовира и спиране на нерегламентираните отклонения на водни количества, язовирът към момента е достигнал ниво, каквото не е имал от 25 години насам.

На фона на тази информация вчера беше съобщено, че питейната вода в „Камчия“ и в „Тича“ намалява. В месечния график на комплексните и значими язовири, управлявани от екоминистерството, е записано, че се редуцира разрешените водни обеми за питейно-битово водоснабдяване за двата язовира в съответствие с реално използваните води от изминалите месеци. Целта е да се акумулира обем.

Според графика четири са водните съоръжения за питейно битово водоснабдяване, които са със завирен обем под 50% – „Асеновец“, „Ястребино“, „Тича“ и „Камчия“.

За язовирите „Доспат“ и „Белмекен“ в графика е поставено условието, водите от водохващанията на събирателните деривации да се изпускат за оводняване на речните русла и за ползване от населението, като в зависимост от изменението на хидрометеорологичната обстановка се разрешава да се включват и изключват събирателните деривации и/или водохващания от тях.

През зимата не по-малко от 30% от водния ресурс, който постъпва от р. Тунджа в яз. „Копринка“, ще бъде насочван по р. Тунджа към яз. „Жребчево“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments