В Ямбол се изгражда Център за мигранти от трети страни

0
1845
Център за мигранти
Център за мигранти. Снимка: Сдружение "Бъдеще за Ямбол"

В Ямбол се изгражда Център за мигранти. Той е разположен между два от най-оживените квартали на града – „Хале“ и „Диана“, съобщиха от Сдружение „Бъдеще за Ямбол“.

Общинските сгради от 440 квадратни метра в к-с „Хале“ до блок 9 са предоставени за безвъзмездно ползване именно с такава цел. Решението е на Общинския съвет /ОбС/ от юли 2022, след като кметът Ревански вкарва извънредна точка на заседанието. Така кметът и мнозинството в ОбС тихомълком предоставят въпросните общински помещения на БЧК, без да информират предварително гражданите по тази чувствителна тема, разкриват от сдружението. По техни данни става въпрос за изграждане на „Център за прием в град Ямбол за граждани на трети държави, търсещи международна закрила, включително уязвими лица/граждани на трети държави“. Ремонтът на помещенията, оборудването и предоставянето на услуги на мигранти в тях се извършва по проект, финансиран по програма „Вътрешни работи“, Норвежки финансов механизъм 2014-2021 г. Общата му стойност е 1 279 150 лева, от които близо 360 000 са за ремонта на сградата и превръщането ѝ в мигрантски център.

Строителните дейности са вече на финала. Сградата представлява 2-етажна масивна постройка, разделена на 3 сектора. Проектът предвижда създаването на Център за прием с 10 места за настаняване. Ремонтът включва обособяването на 3 входни антрета, 5 спални помещения с квадратура от по 14 м2 всяко, подходящи за 2 или 3 души, всяко със самостоятелни легла, гардероби и столове за обща маса, дневна стая от 38 м2 за общо ползване с всички удобства – мека мебел, библиотеки, компютър, телевизор с мултимедия; кухня от 19 м2 за общо ползване, с цялото необходимо оборудване и с две маси за по 5 човека.

„Тъй като по обективни причини, голям процент от граждани на трети държави, търсещи международна закрила, са самотни родители – майки с деца, ново-функциониращият Център за прием ще бъде насочен именно към тях“, пише в информацията към проекта.

Проектът цели и осигуряване на подходяща и навременна подкрепа и услуги за тези мигранти, чрез лесен достъп до правни консултации, социална и психологическа помощ, възможност за включване в обучения по български език.

„Преди няколко години Ревански даде старт на кампанията си с едни псевдопатриотични активности – срещу бежанците. Дори искаше провеждане на референдум за недопускането им в Ямбол! Всичко това във време, когато в града нямаше нито един нелегален мигрант! Докато управляваше града, не е обелил и дума за масовите мигрантски потоци, минаващи през и покрай Ямбол. Нещо повече, днес в Ямбол се изгражда център за временно пребиваване на мигранти, именно с благословията на кмета и неговите общински съветници. А какво стана с референдумите против бежанците? Или те бяха само прах в очите на хората и стръв за избиратели? И най-важното – защо информацията за изграждането на този център в общинска сграда не е направена достояние на гражданите на Ямбол. Или и тя, като в много други случаи, е неудобна за управляващите? Отговорите оставаме на вас…“, заключват от Сдружение „Бъдеще за Ямбол“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments