В УМБАЛ-Бургас ще преглеждат безплатно пациенти с болки в кръста и гръбнака

0
15
УМБАЛ-Бургас
УМБАЛ-Бургас . Снимка: УМБАЛ-Бургас

Безплатни прегледи на пациенти, които се оплакват от болки в кръста и гръбнака, ще проведат неврохирурзи от УМБАЛ-Бургас. Те ще бъдат с предварително записване на тел. 056894796 от 09:00 до 12:00 часа в периода от 20 до 24 март

Често тези пациенти с подобни проблеми се лутат между различни специалисти, докато получат точна диагноза. Целта на профилактичните прегледи е да се потвърди или изключи заболяване, свързано с увреждане на гръбначния стълб.

За прегледите могат да се запишат и тези, които страдат от дискови хернии, претърпели са падане, битов инцидент, други травми, или автомобилна катастрофа. При определени хора дегенеративните промени в гръбначния стълб се появяват и с напредване на възрастта – т.нар. ошипяване.

Гърбът и гръбначният стълб са отговорни за правилната стойка и за защитата на гръбначния мозък, нервната система и леките движения на цялото тяло. Затова при страдания в тази област човек често се чувства изморен, има затруднения в работата и в личния си живот. Болката може да бъде от разнообразен характер – остра, внезапна, периодична, да се появява при определени пози, при извършване на конкретни действия. Може да бъде в една област, но и да се разпространява към други части на тялото – например крайниците.

Освен болка симптомите може да включват още усещане за слабост, изтръпване или мравучкане по кожата. За щастие повечето форми на болка в гърба се подобряват от само себе си: приблизително 50% от страдащите получават облекчаване на болката в рамките на две седмици, а 90% – в рамките на 3 месеца.

Обикновено хората между 30 и 60-годишна възраст са предразположени към болки в гърба, причинена от дискова херния. По-възрастните обикновено страдат от болка в гърба, причинена от износване на стави и междупрешленни дискове.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments