В Сливен почетоха паметта на капитан Петко войвода с цветя и венци

0
36
Сливен почете паметта на капитан Петко войвода
Сливен почете паметта на капитан Петко войвода. Снимка: Областна администрация Сливен

С поднасяне на цветя и венци пред паметника на капитан Петко войвода Сливен почете 122-ата годишнина от неговата кончина. В церемонията, организирана от Тракийското дружество „Лазар Маджаров“, взеха участие областният управител Веселин Вълчев и заместникът му Пепа Генчева.

За личността на капитан Петко войвода писателят Николай Хайтов казва, че докато има на света България, споменът за него ще продължи да буди интерес и да вълнува въображението на всички българи.

Паметта на войводата бе почетена в православния храм „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“. Председателят на дружеството Кирил Киряков припомни пред присъстващите моменти от впечатляващия му житейски път, посветен на освобождението на беломорските българи.

След това цветя пред паметника бяха поднесени от Иван Иванов и активисти на тракийското дружество, от председателя на СОСВР-Сливен Божидар Борденяшки, Георги Божев от сдружение „Активен гражданин“.   

Тракийското дружество в Сливен бе основен инициатор за градежа на храма „Св. цар Борис-Михаил Покръстител“, който стана възможен с помощта на дарители, съдействието на общината и митрополията, родолюбиви организации. През 2012 г. църквата бе осветена от Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Иоаникий.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments