В село Нови Чифлик никога не е имало църква – създават я доброволци

0
27
Храмът. Снимка: Фейсбук, Село Нови Чифлик община Кюстендил
Храмът. Снимка: Фейсбук, Село Нови Чифлик община Кюстендил

Дърворезбар от Стара Загора взе решение да дари изработените от него олтарни резбовани врати на новостроящ се православен храм, който е в кюстендилското село Нови чифлик. В населеното място не е имало църква до този момент, предаде „БНТ“.

Хората строят новия молитвен дом „Свето Успение Богородично“ със собствени средства. По тази причина изграждането му продължава над десет години.

Иван научил какво се случва и решил да помогне. Създал дървен кръст, който вече е поставен над олтара. После сметнал, че може да направи още нещо. Отделил време и финанси. Така година и половина по-късно резбовал царските двери, които после монтирал лично. Направил и други изработки. Твърди, че е хубаво да бъде част от подобно дело:

Трябва да пазим културата и вярата си, за да не изчезнем!

Други хора също работят безвъзмездно за каузата. Сред тях са художникът Евгени Серафимов и строителят Любен Лазаров. Евгени твърди, че вярва в доброто у хората и дава за пример дърворезбаря от Стара Загора, който изминал стотици километри, за да бъде съпричастен.

„В днешно време всичко се плаща, ето обаче – нещата могат да се правят и без пари. Със сърце и отговорност.“, допълва творецът.

Художникът. Снимка: Фейсбук, Evgeni Serafimov
Художникът. Снимка: Фейсбук, Evgeni Serafimov

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от