В Русе отбелязаха 120 години от смъртта на Гоце Делчев с историческа възстановка

0
57
Историческа възстановка
Историческа възстановка. Снимка: Община Русе

С въздействаща възстановка от Националното дружество „Традиция“ бе пресъздадена „жива картина“ с моменти от живота на Гоце Делчев. По този начин в Русе бе отбелязана 120-годишнината от смъртта на един от най-значимите български революционери. Той загива през 1903 година в сражение с турска потеря край село Баница, Серско, едва на 31 години.

Своето преклонение пред делото и саможертвата на революционера и национален герой изразиха русенци, сред които и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

Събитието се състоя пред паметника на бореца за свобода, издигнат в началото на булеварда с неговото име в русенския жилищен квартал „Дружба“. Организатор бе Национално дружество „Традиция“, клон „Ангел Кънчев“, с подкрепата на Община Русе.

За атмосферата допринесоха и музикалните изпълнения на Виктория Ангелова от НЧ „Гоце Делчев“ „Къде си вярна, ти, любов народна“ и „Зайди, зайди, ясно слънце“, които бяха прекрасно допълнение към програмата, представена за първи път по подобен начин пред паметника на воеводата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments