В присъствието на Николай Събев бе открит уникалният „Южнобългарски морски образователен център“ в Бургас

0
570

 

Откриване на "Южнобългарски морски образователен център"
Откриване на „Южнобългарски морски образователен център“. Снимка: Искра.бг

В присъствието на министъра на транспорта Николай Събев бе открита нова база на уникалния „Южнобългарски морски образователен център“ в Бургас. Освен това бе проведено демонстрационно упражнение на навигационен симулатор с ученици от Морската гимназия в града. Министър Събев разговаря с тях за настоящето и бъдещето на морските професии.

„Южнобългарски морски образователен център“ е уникално постижение за Бургас като морски град. Негов управител е к.д.п. Георги Събев. Преди година стана ясно, че ученици от Морското училище ще се обучават в тренажора. Там гимназистите изучават направлението „Основна подготовка по морска безопасност“, включващо курсовете „Лична безопасност и социални отговорности“, „Пожарна безопасност и борба с пожари“, „“Техники за оцеляване на море“ и „Елементарна първа помощ“, според Наредба N6 на Изпълнителна агенция “Морска администрация“.

Преди време капитан Събев обясни, че е бил поканен през 2015 година да стане управител на симулаторния център. Той е изграден по европейски проект.

Първоначалната идея е била в него да се обучават рибари. С течение на времето „Южнобългарски морски образователен център“ е разработил собствени програми. С годините курсовете са набрали популярност, а центърът се е утвърдил като място и име за професионална квалификация.

„Бяхме отправили покана към министъра на транспорта за откриване на нашата нова база към учебния център. Тя беше приета и ще използваме да разговаряме въобще за морското образование и морските професии, което е много актуално в момента поради нивото, до което сме стигнали. В Конгресния център ще имаме разговор за синята икономика в Бургас, пристанище Бургас и развитие“, обясни пред Искра.бг капитан Георги Събев. 

 

След пристигането на Николай Събев той беше разведен из новата база на „Южнобългарския морски образователен център“ от неговия управител. Министърът беше запознат с помещенията и как те се използват за учебни цели. 

 

Събев стана свидетел и на уникална симулация в тренажора, в който се подготвят курсантите за правилна навигация. На нея присъства и бургаския депутат от „Продължаваме промяната“ Константин Бачийски

В рамките на посещението на министър Николай Събев е предвидена и дискусия на тема „Устойчива синя икономика чрез развитие на пристанище за обществен транспорт Бургас“. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments