В „Пирогов“ спасиха 33-годишен мъж, погълнал дървено яйце

0
355
операция
Снимка: УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

Медиците от Хибридната хирургия на „Пирогов” спасиха 33-годишен, който е погълнал дървено яйце, съобщиха от столичната болницата в социалните мрежи.

Около полунощ мъж от Дом за медико-социални грижи във Видин е бил транспортиран по спешност в лечебното заведение с чуждо тяло в хранопровода. Рентгенът показал, че трахеята на пациента е притисната от яйцевидно тяло, което е с диаметър 3 сантиметра. Мъжът е бил интубиран веднага, а дежурните екипи на най-голямата спешна болница в България успели да премахнат застрашаващия живота му предмет.

В 05:00 часа тази сутрин са се събрали екипите на началника на Отделението по гастроентерология доктор Камен Данов и от Клиниката по хирургия за спешна операция. Специалистите са се постарали да избегнат агресивния подход чрез торакотомия или отваряне на гръдния кош на пациента, а са действали чрез иновативен хибриден, който е много по-щадящ метод.

Лекарите са направили миниразрез в областта на стомаха, през който ендоскопски са успели да огледат чуждото тяло от всички страни – през стомаха и през устата. След 4 часа, те са успели успешно да отпушат хранопровода на мъжа и да извадят през устата дървеното яйце. Началникът на Отделението по гастроентерология доктор Камен Данов коментира:

Не сме имали досега такъв случай. В световната медицинската литература има докладвани само няколко сходни. Благодарение на хибридната хирургическа намеса, сега за пациента предстои кратък период на възстановяване на мястото, където е извършен разрезът и засегната от чуждото тяло част на хранопровода“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments