В община Хасково има специален кът в памет на Капитан Петко Войвода

0
170
Капитан Петко Войвода
Снимка: Община Хасково

В сградата на община Хасково има специален кът в памет на Капитан Петко Войвода. Още приживе той е наречен Спасителят на Хасково, защото когато през 1879 г., башибозуците се готвят да нахлуят в града, кметовете на града и околните селища молят Капитан Петко да защити Хасково. Той откликва на този вик за помощ и спасява града от опустошение, а хиляди хасковци – от сигурна смърт.

Заради всеотдайната му служба на България и за заслугите му за спасението на Хасково, през лятото на тази година наследници на тракийските бежанци от Независимото тракийско дружество „Доган Хисар“ инициираха подписка за удостояване на Капитан Петко Войвода с най-високото звание – Почетен гражданин на Хасково. Само за няколко дни над 2 500 човека подкрепиха идеята.

Така се стигна до предложението на кмета на община Хасково Станислав Дечев и решението на Общински съвет Хасково Петко Киряков да бъде удостоен посмъртно със званието. Общинските съветници предложиха в сградата на община Хасково да бъде отредено специално място за Капитан Петко Войвода. От днес този кът е факт. Там е записана една от най-знаменателните фрази на Капитан Петко Войвода:

„На мен не ми трябва царство, още везирство. На мен ми стига царството, дето ме тачи народът, гладни и сиромаси, вдовици и дребни дечица.“

В навечерието на годишнината от рождението на Капитан Петко беше облагородено и пространството около паметника на Войводата на ул. „Сан Стефано“. Направен е подход към паметника, подновена е и информацията за първия и най-внушителен паметник на Капитан Петко Войвода в България, открит на 18 декември 1955 г.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments