В Обединеното кралство действат едни от най-строгите закони за наблюдение в Европа: Какво предстои?

0
41
Киберсигурност
Снимка: Pixabay

В Обединеното кралство действат едни от най-мащабните закони за наблюдение в демократичния свят. Сега страната е в готовност да ги усъвършенства още повече, а технологичните компании изпитват опасения от това, съобщи „Politico“.

Британското правителство възнамерява да надгради своя забележителен Закон за правомощията при разследване – противоречив законодателен акт, наречен от критиците „харта на шпиониращия“, който беше въведен през 2016 г. Този закон, прокаран след разкритията на информатора Едуард Сноудън, имаше за цел да въведе повече отчетност в разрастващия се режим на шпиониране на британските разузнавателни агенции, като официализира мащабни правомощия за достъп до имейли, текстови съобщения, уеб история и др. Сега предстоящото ново законодателство отново предизвикваха вълна от недоволство както сред представители на индустрията, така и сред активистите за защита на личните данни, които твърдят, че то може да попречи на усилията за защита на неприкосновеността на личните данни на потребителите.

Неправителствената организация „TechUK“ обяви, че е изпратила писмо до министъра на вътрешните работи Джеймс Клевърли, в което излага своите оплаквания. В писмото си групата предупреждава, че законопроектът за изменение на Закона за правомощията при разследване застрашава технологичните иновации, подкопава суверенитета на други държави и може да доведе до тежки последици, ако предизвика ефекта на доминото в чужбина. Технологичните компании са най-силно обезпокоени от промяна, която би позволила на Министерството на вътрешните работи да издава разпореждания, с които да им забранява да извършват технически актуализации, които биха могли да възпрепятстват обмена на информация с британските разузнавателни служби. „TechUK“ твърди, че в съчетание с вече съществуващите правомощия, промените „ще предоставят фактическа власт за неопределено време да се налага вето на компаниите да извършват промени в своите продукти и услуги, предлагани в Обединеното кралство“.

Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство продължава да твърди, че става въпрос единствено за технически и процедурни промени. Андрю Шарп заяви по време на етапа на разглеждане на законопроекта в Комисията в Камарата на лордовете, че законът „няма да забрани напълно криптирането или да въведе право на вето, противно на това, което някои некоректно спекулират“.

Заплаха от криптиране

Въпреки недоволството на представители на индустрията и активисти, британското правителство е твърдо решено да прокара законопроекта в парламента и действа в тази посока с огромна скорост, рискувайки да предизвика гнева на законодателите. До момента редица министри се опитаха да осуетят усилията за усъвършенстване на законопроекта в Камарата на лордовете, Горната камара на британския парламент. Предстоят още възможности за оспорване на законодателството и представители на технологичния бранш вече отправят настоятелни призиви към депутатите с надеждата това да се случи.

„Подчертаваме изключителната нужда от достатъчно време за задълбочено обсъждане на тези промени, като подчертаваме, че строгият контрол е от съществено значение, предвид международния прецедент, който те ще създадат, и много сериозното им въздействие,“, гласи писмото на „TechUK“.

На фона на този спор се разгръща и напрегнатият дебат за криптирането, който се разгорещи по време на приемането на по-ранния Закон за онлайн безопасност, за който компаниите и активистите твърдяха, че може да принуди компаниите да нарушат условията за криптиране в името на онлайн безопасността.  В крайна сметка законът гласеше, че правителството може да призове за прилагането на тази стъпка, когато тя е „технически осъществима“ и същевременно запазва неприкосновеността на личния живот. Малко след това компаниите Apple, WhatsApp и Signal заплашиха, че ще изтеглят услугите си от Обединеното кралство, ако бъдат призовани да променят механизма за криптирането съгласно британските закони. След приемането на Закона за онлайн безопасност през ноември компанията Meta обяви, че е започнала въвеждане на цялостно криптиране в услугата си Messenger. В отговор на това Клевърли отправи изявление, в което изтъкна, че е „разочарован“ от това, че компанията е предприела този ход въпреки многократните предупреждения на правителството, че това ще затрудни идентифицирането самоличността на насилници на деца в платформата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments