В Ню Мексико е обявено бедствено положение заради горски пожар

0
49
Горски пожар.
Горски пожар. Снимка: Пиксабей

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви бедствено положение в щата Ню Мексико заради последния от поредицата горските пожари, които са често срещано явление в щата. Правителството ще предостави нови финансови ресурси за отдалечените райони, опустошени от големия пожар от началото на април, предава „BBC“.

Представителката на избирателния район на Ню Мексико Тереза Легер Фернандес сподели решението на президента по време на вечерен брифинг на Горската служба на САЩ, като изрази надежда, че това ще подпомогне по-бързо усилията за овладяване на разрастващия се пожар в североизточната част на Ню Мексико, който е обхванал 250 кв. мили (647 кв. км) високопланински гори и пасища в южния край на Скалистите планини.

Ръководителите на местната пожарна служба заявиха, че благодарение на сравнително спокойното и хладно време, пожарът не успява да достигне до малкия град Лас Вегас в Ню Мексико и други селища, разпръснати покрай променящите се фронтове на огнената стихия. Те предадоха още, че самолети и хеликоптери са изсипали червена огнезащитна смес, а наземните екипи са разчистили дървесината и храстите, за да потиснат огъня по възловите места.

Наред с това, булдозери от дни насам прокарват противопожарни линии в покрайнините на Лас Вегас, където населението наброява 13000 души, а екипи извършват планирани палежи, за да разчистят прилежащата растителност. Самолетите са спуснали още пожарогасители като втора защитна линия по хребета западно от града, за да се подготвят за силните ветрове, които се очакват през уикенда.

Приблизително 15500 къщи в отдалечени райони и в долините на планината Сангре де Кристо, която граничи с Лас Вегас, са били включени в плана за задължителна евакуация. До момента унищожените от пожара къщи са около 170.

Съгласно обявеното от президента бедствено положение ще бъдат отпуснати извънредни финансови средства за възстановяване на три окръга в североизточната част на Ню Мексико, където пожарите все още бушуват, както и на части от южната част на Ню Мексико, където в средата на април пожари, предизвикани от вятъра, причиниха смъртта на двама души и разрушиха над 200 къщи. Помощта включва безвъзмездни средства за временно настаняване и ремонт на жилища, изгодни заеми за покриване на незастраховани имуществени загуби и други програми за подпомагане на пострадали физически лица и търговски обекти.

Местните служители на правоприлагащите органи признават, че продължителната евакуация е нанесла физически и емоционални щети на местните жители. Началникът на полицията в Лас Вегас Антонио Салазар заяви, че служителите му ще патрулират интензивно в евакуираните райони и ще помагат за поддържането на реда в местния магазин Walmart, където хората се редят на опашка, за да си купят консумативи от първа необходимост. От Пожарната служба твърдят, че пожарът е бил локализиран в едва 20% от периметъра си, а вчера пламъците са били на около 1,6 км от Лас Вегас, където училищата са били затворени, а жителите са се подготвяли за евентуална евакуация.

Служителите на Националната лаборатория в Лос Аламос внимателно следят поредния горски пожар, който вчера се приближи на около 8 км от съоръженията на Националната отбранителна лаборатория на САЩ, разположена в Лос Аламос. Екипи на пожарната са работили неуморно, за да разширят пътя, който стои между огъня и Лос Аламос, като същевременно са разчиствали растителността и са третирали района със специална смес, която забавя разпространението на пламъците.

Горските пожари вече са се превърнали в целогодишна заплаха в засегнатия от сушата Запад – движат се по-бързо и горят по-силно от всякога поради силно влошените климатични промени, твърдят учени и експерти по пожарите. Служителите на пожарните служби изтъкват, че гъстата растителност в определени отдалечени райони може да влоши условията за възникване на горски пожари. Вчера от Националният междуведомствен противопожарен център съобщиха, че десетина големи пожара, които не са били овладени, са изпепелили около 436 квадратни мили (1129 квадратни километра) в пет щата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments