В нива край село Бродилово е извършвана незаконна сеч на дървета

0
82
Изсечени дървета
Изсечени дървета. Снимка: Искра.бг

В нива край село Бродилово е извършвана незаконна сеч на дървета. За това ни сигнализира наш читател, който ни изпрати и снимков материал. Мъжът твърди, че в Община Царево като цяло има масово рязане на дървета в обработваеми земи. Това се правело, според него, заради субсидии, които се дават за селското стопанство.

Така мъж от Бродилово, който е един от собствениците на земя край селото, първо решава да я пререгистрира и по информация на нашия източник от лозе тя вече се води нива. След това той твърди, че е започнала незаконна сеч на дърветата, които се намират там. Това се случило в края на месец май и началото на юни 2021 година. Подателят на сигнала посочва, че са отрязани акациеви дървета, но имало и борове, които били на 50 години и се намирали покрай пътя за Царево.

Трупите били нарязани на по един метър, след което превозени в село Бродилово и в Царево. Според изчисленията те се равнявали на 40 кубически метра.

За извършеното е бил подаден сигнал, който институциите са си препращали помежду си. В крайна сметка на място са отишли длъжности лица, които били съставили протокол и са казали на подателя на сигнала да се обърне към Общината. Той го е направил, но не е последвал никакъв отговор.

Искра.бг успя да се свърже със собственика на въпросната нива. Той каза, че преди да пристъпи към рязането на въпросните дървета се е обърнал към общинската служба по земеделие. Оттам му казали, че трябва да подаде искане от името поне на 70% от собствениците. Но за него това било невъзможно, защото ставало въпрос за много наследници. Имотът е оставен от неговия прадядо. Затова е пристъпил към сечта без необходимото разрешително. По неговите думи сега очаква да му бъде съставен акт, което все още не се е случило. Мъжът твърди, че е отрязал няколко акациеви дървета. Имало и други, но били малко. Общо били около 10 дървета.

С казуса е запознат и кметът на село Бродилово Илия Илиев. Пред Искра.бг той потвърди, че знае за случая, защото е видял, че дърветата са отрязани. Това било лесно, тъй като нивата се намира покрай пътя за Царево.

Нашият източник твърди, че кметът е подал сигнал на спешния телефон 112, но Илиев отрече това да е вярно. Той посочи, че не е сигнализирал за незаконната сеч. Дали собственикът на нивата ще бъде глобен за извършеното от него, което е в разрез с разпоредбите, предстои да разберем.

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments