В неделя правят първа копка на бъдещата магистрала между Русе и Велико Търново

5
4999
АМ
АМ "Русе-Велико Търново". Снимка: Колаж на Искра.бг

Изграждането на дългоочакваната автомагистрала „Русе – Велико Търново“ започва тази неделя. 

На символичната първа копка на един от най-важните инфраструктурни обекти в Северна България ще присъстват премиерът акад. Николай Денков, регионалният министър Андрей Цеков и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков

Трасето на бъдещата автомагистралата е с обща дължина 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново.

Строителните дейности ще започнат в 7,9-километрова отсечка /от км 61+140 до км 69+040/, която е в землището на русенската община Ценово. За нея има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалата част от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето.

Трасето на бъдещата магистрала
Трасето на бъдещата магистрала

Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи на участък 2 Обхода на Бяла, с дължина 35,4 км, на който ще бъде направена първата копка, е ДЗЗД „АМ РУСЕ ТЪРНОВО“. Стойността на договора е 660 425 563,84 лв. без ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „ЛИДЕР КОНСУЛТ“. Стойността на договора е 10 823 936,25 лв. без ДДС.

Проектът за изграждането на лот 1 и 2 от АМ „Русе – Велико Търново“ – от Русе до Бяла /от 0+400 до км 40+640/ и за Обхода на Бяла /от км 40+640 до км 76+040/, е включен в програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027.

Автомагистралата „Русе – Велико Търново“ ще започва от Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока проход „Шипка“ и Прохода на Републиката. Трасето е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може гражданите от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана.

Абониране
Известие от
guest

5 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Петльо Кокошков
Петльо Кокошков
3 месеци по-рано

Вторият и третият през десет години ще ги правят сигурно…

апата
апата
3 месеци по-рано

добри пожелания са това, не вярваме вече!!!

цар плъх
цар плъх
3 месеци по-рано

това ако стане ще е много хубаво, ама няма да стане

Черноглед
Черноглед
3 месеци по-рано

Някой май хвана най-леката отсечка. За другите не ми се мисли колко още милиона ще искат.

дарко
дарко
3 месеци по-рано

нямате угодия ейййй