В мътни времена: От „Ти решаваш“ алармират за драстични и спорни промени на ЗООС и ЗУТ

0
66
Народно събрание
Народно събрание. Снимка: Архив

От Сдружение „Ти решаваш“ алармират, че се прави опит да се прокарат драстични промени в Закона за опазване на околната среда /ЗООС/ и Закона за устройство на територията /ЗУТ/, през промени в трети закон – за насърчаване на инвестициите. Те смятат, че измененията обслужат икономически и политически интереси и са във вреда на всички граждани, инициативни комитети и организации, които години наред се борят да опазят чисти и здрави родните си места. По този повод са внесли възражение срещу тях в парламент.

 

Възражение
Възражение. Снимка: Сдружение „Ти решаваш“

От Сдружение „Ти Решаваш“ посочват още във Facebook:

„Знаете ли какво е напът да се промуши тихом-мълком, между две четения в Народното събрание? Закон, който дава бърза писта за определени приоритетни инвестиционни проекти с национално или регионално значение, независимо дали и колко са вредни за хората по места.

Точно като проекта за изгарянето на боклуци край Върбовка.

Прави се опит да се прокарат драстични промени в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територията, през промени в трети закон – за насърчаване на инвестициите. При това между първо и второ четене. По този начин засегнатите министерства, граждани и организации се лишават от време да се запознаят и да изразят позиция.

Въпросните текстове засягат цялото общество и цялата икономика, а се внасят без обществено обсъждане, в пълно противоречие с принципите на правовата държава.
Предложението за ключови промени в ЗООС и ЗУТ, чрез законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите, е подадено от група депутати и предстои да влезе за гласуване от депутатите в пленарна зала.

Умело завоалирани екологични бомби ще започнат да цъкат още с приемането на предлаганите текстове!

Затова вчера от Сдружение „Ти Решаваш“ внесохме в парламента възражение срещу готвените промени.

Ние считаме, че те са класически пример за лобистко законодателство! Което се прави в мътни времена, без публичност, без отговорност, между две правителства. Обслужва икономически интереси, във вреда на обикновените хора, на чиято земя се планират подобни „инвестиции“.

Във възражението срещу готвените промени, сме изложили аргументите си в обем от шест печатни страници. Темата е голяма, но ето акцентите:

Ако промените бъдат приети, становищата за необходимост от ОВОС и самите решения по ОВОС ще са валидни цели 15 години, вместо сегашните 5.

При това обаче двойно се съкращават сроковете, в които компетентните органи трябва да се произнесат за Екологична оценка и Оценка въздействието върху околната среда (ОВОС). Обикновено подобни проекти – като газопроводни мрежи, хранилища за киселини, пестициди или радиоактивни отпадъци, са съпътствани с огромен обем документация.
Недопустимо е съкращаване на сроковете за разглеждане, произнасяне или изразяване на становище от страна на компетентните МОСВ и РИОСВ.

Ако предложението се приеме, ще се окаже, че органите имат два пъти повече време да обсъждат екологичните последици от построяването на един хотел, отколкото на една Атомна електроцентрала.

Ако вече мислите, че това е всичко – не! С аргумента да не се забавят важни инвестиции, реализирането им ще може да се оспорва по съдебен ред само на една инстанция!?

Категорични сме, че всичко това обслужа икономически и политически интереси и са във вреда на всички граждани, инициативни комитети и организации, които години наред се борят да опазят чисти и здрави родните си места.

Господа и дами депутати! Когато гласувате тези скандални предложения, мислете! Не за джоба, а за страната си!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments