В Кюстендил търсят решение на проблема с безстопанствените животни

0
35
Коне
Коне. Снимка: Freepik.com

Работна среща за предотвратяване на пътни инциденти и унищожаване на земеделска продукция от безстопанствени животни бе инициирана днес от Областна дирекция на МВР в Кюстендил.

В нея взе участие директорът ст. комисар Светослав Григоров, началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Васил Паргов, ръководителят на Районна прокуратура Албена Разсолкова, представители на общините в областта, на Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/, Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/, ветеринарни специалисти, Областна служба по земеделие, Държафен фонд „Земеделие“ и кметове.

От ОДМВР-Кюстендил изнесоха данни, според които от началото на годиата в областта са възникнали 19 пътни произшествия, причинени от безстопанствени животни.

Не са малко и сигналите за унищожена земеделска реколта също от безстопанствени животни. Старши комисар Георгиев уточни, че въпреки реакцията на полицейските служители при всеки сигнал и възникнал инцидент е нужно да се намери трайно решение на проблема, то е възможно само в партньорство с местната власт и компетентните институции.

В Кюстендилска област има само два обекта за настаняване на безстопанствени животни – в Кюстендил и Дупница, където ще бъде осигурена възможност за настаняване на такива животни и от другите общини.

Прокурор Разсолкова подчерта, че при тези действия е важно да се спази процедурата, че следва да бъдат назначени по места полски пазачи или привлечени доброволци, които както да предотвратяват безконтролното движение на едри животни към земеделските земи и нанасянето на щета, така и излизането им на пътищата и създаване на предпоставки за пътни инциденти.

Проверките за установяване на собственици се осъществяват от БАБХ и в случаите на установени собственици им се съставят актове, в случаите на неустановени собственици животните ще бъдат отнети в полза на държавата.

МВР и Прокуратурата ще продължат да оказват съдействие на гражданите за предотвратяване на щети в условията на спазване на Общинските наредби и Закона опазване на селскостопанското имущество.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments