В Кубратско спазиха българска традиция на Трифон Зарезан

1
262
Трифон Зарезан в село Юпер
Трифон Зарезан в село Юпер. Снимка: Община Кубрат

Празникът на виното и любовта – Трифон Зарезан, беше отбелязан днес подобаващо в кубратското село Юпер. Организатори на традицията, възобновена след двегодишно прекъсване, бяха местното Кметство, НЧ „Напредък-Юпер 1915“ и семейство Минчеви, съобщиха Общината.

Гости на събитието бяха кметът на община Кубрат Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, заместник-кметовете Мирослав Йорданов и Женифер Пойраз, кметът на селото домакин Петър Петров, секретарят на местното читалище Даринка Пенева, местни общественици, майстори винари и жители на Юпер.

Празникът стартира с приготовления още от сутринта, а гостите бяха посрещнати от любезните домакини в дома на семейство Румяна и Тодор Минчеви, които спазват традицията ревностно от дълги години. В ритуала по зарязване на първата февруарска лоза, освен очарователните домакини, се включиха и гостите от Общината в лицето на кмета Неби, който поздрави стопаните на къщата и благодари за любезната покана.

С наричания за плодородие, здраве и берекет присъстващите бяха поздравени също и от самодейците на местната културна институция, които изпълниха две авторски песни от селото.

„Традициите са създадени, за да помним откъде идваме, да помним нашите предци, баби и дядовци. Традициите ни учат на почит и уважение. Те развиват нашата духовна личност, освен това те ни топлят и сплотяват и в хубаво, и в лошо. Традициите могат да бъдат различни, защото всяка една от тях показва културата на един Народ, град или село като нашето, или семейство. Вижте какъв хубав празник имаме днес – празник на виното, любовта и щастието. Какво по-хубаво от това“, споделиха с усмивка празнуващите в дома на семейство Минчеви.

След зарязването и поливането с вино на лозата гостите бяха закичени и с венци от лозови пръчки. В двора на стопаните се изви празнично хоро и както повелява традицията всички бяха поканени на богата трапеза, отрупана с различни ястия – варен петел, пухкава пита, баница, сочни мезета и разбира се с канички руйно вино.

След сладката раздумка и уюта на семейство Минчеви кметът на Кубрат и кметът на Юпер изведоха стопанката от дома, която в продължение на две години си оставаше избраната от селото за царица на виното.

В читалището на Юпер Румяна Минчева предаде короната на новия цар на виното. Журито по избор на новият „master“ на божествената напитка в състав: Ангел Митев, Йордан Филков и Николинка Димитрова, избраха новият цар на виното в лицето на 74-годишния винар от Юпер Петко Ангелов, който само преди броени дни се завърна и със специалната награда от винения конкурс в град Кубрат.

Новият цар на виното е градинар, животновъд, лозар и винопроизводител. Той благодари за отличието и както подобава на новия господар на божественото питие почерпи присъстващите. С чудесно вино почерпи и кмета Петър Петров, който поздрави новият „владетел“ с пожелания за здраве, богата реколта и успехи на стопанството. Поздравления за празника дойдоха и от кмета на Кубрат:

„Уважаеми лозари и винопроизводители! Благодаря за поканата, както пожелах на всички и в моя профил в социалната мрежа, пожелавам ви да сте все така грижовни стопани, да отгледате много грозде, да произвеждате все така страхотно вино, което да носи безброй щастливи моменти! Гордейте се с плодовете на своя труд и бъдете все така упорити и всеотдайни! Чecтит пpaзниĸ нa вcичĸи имeници и нa тeзи, ĸoитo празнуват Cвeти Baлeнтин – пpaзниĸa нa любовта! Бъдете живи и здрави!“

Празникът на виното и любовта в Юпер продължи в компанията на човечни и сърцати хора. Песните и танците огласиха дискотеката в Юпер, като празнуващите си пожелаваха с тостове най-вече здраве, здраве и пак здраве. За доброто настроение на всички се погрижиха приятели от Формация „Николови“ – Русе.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Теодор
Теодор
1 година по-рано

Супер сте Браво