В Копривщица се провежда Националният събор на народното творчество

0
33
Национален събор на народното творчество
Национален събор на народното творчество. Снимка: Община Копривщица

В Копривщица този уикенд се провежда Националният събор на народното творчество. Това е неговото 12-о издание. Съборът се организира от 1965 година насам на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август, съобщиха от местната управа. 

Основни организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при при Българската академия на науките /ИЕФЕМ – БАН/.

По регламент ХІI Национален събор на народното творчество преминава през два етапа на реализиране – регионален и национален. Първият етап, който приключи до 15 юни 2022 г., се провежда във всички административни области на страната. В селекционните комисии се включват експерти от ИЕФЕМ – БАН.

Излъчените от областите изпълнители се представят на националния етап в Копривщица. До 1 юли 2022 г. в Министерството на културата и в Община Копривщица постъпваше информация за точния брой на участниците от отделните региони със съответните програми и времетраене на изпълненията. Съборът протича с изяви на 7 сцени. На всяка сцена се формира до петчленно жури.

От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

В две поредни години дванадесетото издание на събора бе отлагано във връзка със сигурността на хората по време на кризата, причинена от COVID-19.През 2020 г. Националният съвет за нематериално културно наследство към министъра на културата прие Статут за провеждането на Събора, а през 2022 г. бе утвърден и Регламент, съобщиха още от общината. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments