В конфликт на интереси ли е директорът на клон ТП „Пристанище Бургас“ Ивайло Иванов?

1
488
Ивайло Иванов
Ивайло Иванов. Снимка: Facebook

В редакцията на Искра.бг беше получен сигнал, че директорът на териториалното поделение „Пристанище Бургас“ Ивайло Иванов е в конфликт на интереси. Нашият екип се обърна с въпроси по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/, за да разбере дали това отговаря на истината. Успяхме да се свържем и със самия Ивайло Иванов, за да му зададем важни въпроси за длъжностите, които заема понастоящем и които съвместява.

От траспортното министерство ни отговориха в законовия двуседмичен срок като се позоваха на данни от Търговския регистър. Според тях Ивайло Иванов не е бил назначаван за директор на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ /ДППИ/. Но от август месец е член на Управителния съвет на ДППИ. Иванов потвърди тази информация пред Искра.бг като уточни, че заповедта за неговото назначаване е била издадена от служебния министър на транспорта Георги Тодоров в началото на месец август.

Рокадите в ръководството на ДППИ не свършват дотук. Предишният директор Ангел Забуртов беше освободен от поста си. В момента на негово място е назначен Добромир Янев. Членове на Управителния съвет, освен Ивайло Иванов, са Добромир Янев и Георги Димитров.

На въпрос на Искра.бг дали е назначен конкурс за директор на ДППИ от министерството отговориха, че такъв е в ход. Това се е случило със заповед от 16 юли 2021 година на министъра на транспорта, която е изменена със заповед от 22 юли.

На 6 август е бил публикуван и списък на допуснатите кандидати в конкурса за избор на генерален директор на ДППИ. Това са: Евгений Москов, Петър Сеферов, Ивайло Иванов и Ангел Забуртов.

Пред Искра.бг Ивайло Иванов обясни, че заема поста директор на териториално поделение „Пристанище Бургас“ от 2014 година. В същото време и до момента той е в ръководството на предприятието „Зона за обществен достъп-Бургас“ АД.

„Това е акционерно дружество. Все още съществува. То е с дялово участие на четири държавни компании – БДЖ, „Железопътна инфраструктура“ НКЖИ, „Пристанище Бургас“ ЕАД, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Четирите имат дялово участие по 20% и Община Бургас има 20%“, обясни той.

Ивайло Иванов участва в ръководството на „Зона за обществен достъп-Бургас“ АД от квотата на ДППИ.

На изборите на 4 април Иванов беше кандидат-депутат от коалицията ГЕРБ-СДС от листата за Бургас. Това поражда важния въпрос как неговото назначаване в ръководството на ДППИ кореспондира с идеята за „изчегъртване“ на ГЕРБ от управлението на страната на всички нива. Иванов не е бил назначен в Управителния съвет на ДППИ от транспортния министър в предишното редовно правителство на Бойко Борисов, а от служебния Георги Тодоров. Дали Иванов ще успее да спечели конкурса и да оглави Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ предстои да разберем.

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
HElmut
HElmut
1 година по-рано

И.Иванов няма компетенци I ne more da rakovodi. Mnogo svarzan s drug viden rakovoditel koito obarka patnata mreja v burgas…Valkov…. Izpalniava povelite na negramotni I komprometirani hora,koito ne sa gaje veche na klona. Izvan borda sa. Nepriatno I dosta naglo.