В Бургас спасиха крака на пациент чрез имплантиране на биоактивно стъкло

0
856
Милчо Андреев
Милчо Андреев вече е на крака. Снимка: УМБАЛ-Бургас

Кракът на 60-годишния Милчо Андреев е бил спасен от специалисти-ортопеди в Бургас, които използваха биоактивно стъкло. Крайникът на мъжа е бил тежко инфектиран и без прилагането на иновативния метод, той е трябвало да бъде ампутиран.

Интервенцията е приложена в Отделението по ортопедия на УМБАЛ-Бургас от екипа на д-р Стоян Христов, д-р Димитър Балабанов, д-р Даниел Желев, д-р Краю Краевски.

Милчо Андреев счупил десния си крак при падане преди повече от година, след което се подлага на операция, но не успява да се възстанови напълно заради слаб имунитет и придружаващи заболявания. Той развива тежка инфекция, която засяга околните тъкани, а костта започва да се стопява, което води до псевдоартроза.

„Постоянно имах рани, гной от раните, нищо не помага. Изпих няколко антибиотика, имах и допълнителни операции, но кракът така и не зарастваше“, разказа пациентът – 60-годишният Милчо Андреев.

От болницата решили да подложат пациента на иновативния метод, чрез който на мястото на стопената кост се имплантира биостъкло. То представлява биосъвместим материал, съдържащ силиций, калций и фосфор. Материалът запълва кухината, която се образува при отстраняване на инфектираните тъкани и стимулира процесите на костното възстановяване.

Специалният му състав действа антисептично и не позволява развитието на инфекция. На практика то създава структура за заместване на костни дефекти , подпомага изграждането на част от липсващата кост, като същевременно овладява възпалението и днес пациентът вече е на крака и може да напусне болницата.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments