В Бургас: При две жалби заведенията няма да могат да работят след 23:00 часа за срок от 1 година

0
667
Комисия по правни въпроси към ОбС в Бургас
Комисия по правни въпроси към ОбС в Бургас

При подадени две жалби и констатирани нарушения заведенията, които имат разрешение да работят след 23:00 часа, ще го загубят за срок от 1 година. Така те ще могат да работят само до 23:00 часа. Тази промяна в Наредбата за опазване на обществения ред беше одобрена днес от Комисията по правни въпроси към Общинския съвет в Бургас.

Докладната записка е внесена от кмета Димитър Николов е изготвена във връзка с приетите промени в Закона за защита от шума в околната среда.

Заведенията няма да могат да работят след 23:00 часа при наличие на две или повече жалби от граждани за наднормени нива на шум, които са доказани с проверка на Регионалната здравна инспекция. Освен това при констатирано с влязло в сила постановление на две или повече нарушения, както и при мотивирано искане от Областната дирекция на МВР при постъпили там две или повече жалби.
Забраната ще важи и при мотивирано искане от ОДМВР във връзка с неизпълнение на плана за охрана.

Със същата докладна записка се забранява на автобусите да спират на места различни от обозначените за това спирки. Такситата пък няма да могат да спират на спирките.

В предложенията се съдържаха и такива за забрана на лица до 18-годишна възраст да посещават сексшопове, както и да се забранят половите актове и физиологичните нужди на обществено място. Забраняваше се и изнасянето и продажбата на продукти на открито. Тези текстове обаче не бяха подкрепени от Комисията по правни въпроси към Общинския съвет.

„Забранява се продажба на месо, риба и т.н. на открито. Изнасяне на стоки за реклама и продажба извън търговския обект. С тях се забранява вечна търговска практика, например в зеленчуковите магазини, където всичката стока е изнесена отвън. Има редица закони, които го регламентират това. Намирам, че с подобни изменения, които не са съобразени с действащи други закони, нещо не е наред.“, обяви председателят на правната комисия Иво Баев.

Той ще внесе предложение да се създаде работна група, в която да участват председателите на няколко други комисии, както и ръководителят на правната дирекция в общината. Тази работна група трябва да намери ютисти, които да дадат становище по всички наредби, за да се приведат в съответствие със законите. Според Баев в момента в редица наредби има противоречия и несъответствия. След като бъдат дадени становищата и препоръките работната група трябва да подготви промените.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments