В Бургас даряването на реконвалесцентна плазма вече е възможно и без PCR тест

0
100
кръвна плазма
Кръвна плазма. Снимка: Pixabay

Премахнаха условието за задължителен PCR тест на желаещи да дарят кръвна плазма в помощ на заболели от COVID-19, съобщава „NOVA”. В отделението към Университетската болница в града все пак ще изискват резултат от направен антигенен тест, който да удостоверява, че дарителите са преминали през коронавируса.

От началото на декември, когато започна приемането на кръв за производството на реконвалесцентна плазма в Бургас, до днес донорите са едва 20. С надеждата да станат повече правилата леко се облекчават и даряването вече става възможно не само с представяне на положителен PCR тест, но и с антигенен. Началникът на Отделението по трансфузионна хематология д-р Людмила Желязкова казва:

„Останалите изисквания са същите – 40 дни след датата на този тест, до края на третия месец след направеното изследване. От тези около 20 дарители за цял един месец – сме получили като готов продукт около 15 реконвалесцентна плазма. Това е крайно недостатъчно за изграждане на депо”

В първия работен ден след дългата коледна почивка има желаещи да даряват. Медици обясняват, че реконвалесцентна плазма може да се получи само от част от дарената кръв.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments