В битката с мръсния въздух: Ще следят в реално време горивните инсталации

0
20
ТЕЦ
Снимка: ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД

Нова мярка в борбата с мръсния въздух – ще следят в реално време големите горивни инсталации. Поправката бе одобрена окончателно от депутатите и предвижда да бъдат монтирани камери, за да се следи целия технологичен процес. Това ще важи за големите горивни инсталации, които работят с твърдо гориво и биомаса.

„Това е с цел да отговорим на притесненията на хората във връзка с множеството сигнали за изгаряне на отпадъци на твърдо гориво“, обясни пред „DarikNews“ председателят на Комисията по околната среда и водите в НС Ивелина Василева.

Освен това операторите ще са длъжни да осигурят достъп до видеонаблюдението на общините и на Регионалните инспекции по околната среда. Записите ще се съхраняват минимум шест месеца.

Тези горивни оператори, които не изпълнят законовите разпоредби, ще бъдат глобявани с между 15 000 и 50 000 лева при първо нарушение и с до 150 000 лева при повторно.

Преди няколко седмици мощностите на ТЕЦ „Брикел“ бяха спрени от екоинспекцията в Стара Загора заради използването на неразрешена биомаса. Впоследствие работата беше възстановена, след като дружеството осигури видеонаблюдение.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от