В България се изгарят едва 3,3% от отпадъците

0
46
Сметище
Илюстративна снимка: Пиксабей

В ТЕЦ-овете в България се изгарят едва 3,3% от отпадъците, обяви за „БНТ“ министърът на околната среда и водите Нено Димов. Средното за Европейския съюз е 28%, като има държави, в които нивата достигат до 50-60 на сто.

През следващите 15 години страната ни ще трябва да достигне нива от поне 25%, тъй като рециклирането обхваща 60-65%. Според европейските норми до 2035 г. пък депонирането трябва да бъде сведено до под 10 на сто.

Министърът твърди още, че у нас в момента няма ТЕЦ-ове, които да горят нерегламентирано отпадъци.

По повод създалото се обществено напрежение Димов обяви, че през 2018 г. внесеният за унищожаване боклук е около 10 пъти по-малко от изнесения в различни държави от ЕС.

Министърът обясни, че има два типа отпадъци:

„Едните отпадъци са в така наречения зелен списък, който се движи свободно в Съюза само с попълването на един документ, който минава през митница и другите, които подлежат на нотификация. Тези нотификации са известните RDF горива. За тях имаме непрекъсната информация, тъй като те минават през системата на Министерството на околната среда и водите.“

Оказва се, че страната ни няма постоянно за информация за отпадъците от зеления списък, защото те се движат свободно из Европа. Затова се подготвят законодателни промени, които да позволят постоянния контрол от наша страна.

По повод спирането на ТЕЦ-овете в Перник и Гълъбово Димов обясни, че и на двете места се е съхранявало нерегламентирано гориво. Работата е била преустановена, докато то бъде премахнато.

„Утре ще бъдат приети на второ четене, надявам се, промени в Закона за въздуха. Те са изискване към всички ТЕЦ-ове в рамките на 2 месеца да сложат камери и непрекъснато да тече информация и към местната власт, и към районните инспекции по околната среда, за да сме сигурни, че горивото, което се изгаря, е само регламентирано“, съобщи още министър Нено Димов.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments