„Ужасна мизерия“ ли е в УМБАЛ-Бургас и с вързани ръце ли е Общината?

9
4323
УМБАЛ-Бургас
УМБАЛ-Бургас . Снимка: УМБАЛ-Бургас

Какво може да направи Общински съвет и Община Бургас относно цялостното лошо състояние на УМБАЛ-Бургас? Около този въпрос дебатираха близо два часа общинските съветници в местния парламент по време на разглеждането на докладната записка за определяне на представител, който да присъства на на редовно общо събрание на акционерите на болницата.

Дебатът бе повдигнат от адвокат Иво Баев, който заяви, че е открил куп неистини и противоречия в доклада за дейността на дружеството през миналата година.

„Състоянието на УМБАЛ е едно грозно петно и основателен повод гражданите да недоволстват. Това не е болница, това е една ужасна мизерия. Чудил съм се как лекарите в болницата издържат да работят в тази среда. Познавам много от тях, част са ми приятели. Единствената причина да го правят е, че те поставят лекарския дълг и грижата за здравето на пациента на първо място. Лоша хигиена, неработещи асансьори, липса на медицински персонал, лоша и амортизирана апаратура. Това са само част от проблемите“, обърна се Баев към съветниците.

Той предложи Община Бургас трябва да вземе активно участие и публично да изрази позиция, като за начало да изпрати свой представител на предстоящото събрание, който да гласува против част от точките в дневния ред, в които са открити противоречия

Баев цитира и финансови показатели, от които според него на съветниците щели да „им настръхнат косите“.

„Поради десетките дела за несъстоятелност, които съм водил, имам добра представа за показатели на финансово състояние на едно дружество. От така посочените показатели в доклада трайната практика на съдилищата е, че дружества с подобни цифри без съмнение се обявяват в неплатежоспособност. Тоест, ако аз имам да взимам просрочени 5 лева от това дружество и го вкарам в Окръжния съд, то ще бъде обявено в неплатежоспособност в рамките на една седмица“, заяви той. 

Адвокатът настоя също така Община Бургас, в качеството си на акционер, да поиска включването на няколко точки в дневния ред на заседанието. 

Първата от тях е Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ да извърши обстойна проверка и да изготви доклад за състоянието на здравното заведение. Той припомни, че по закон агенцията извършва планови проверки на всеки две години, а последната такава се е състояла през втората половина на 2020 година.

Друго искане е Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ да извърши проверка, свързана с изискванията и стандартите на предоставената храна и осигурени ли са условия за добри производствени практики, включително защита от замърсяване и вреда с вредителите.

Третата точка, която трябва да бъде включена в дневния ред, е общото събрание да вземе решение да освободи настоящия състав на съвета на директорите, без да ги освобождава от отговорност и съответно да предприеме действия по провеждане на конкурс за избор на орган на управление и контрол. 

По време на дебатите беше обявена 10-минутна почивка, по време на която бяха добавени промените, предложени от адв. Иво Баев
По време на дебатите беше обявена 10-минутна почивка, по време на която бяха добавени промените, предложени от адв. Иво Баев. Снимка: Искра.бг

Самият Баев бе избран за представител на Община Бургас в общото събрание на болницата с пълно мнозинство. Позицията на практика ще бъде символична, тъй като Община Бургас притежава едва 7,2% собственост от акциите на болницата, което значи, че нейният глас няма никаква тежест. Според Баев в случая по-скоро става изразяване на публична позиция, която да бъде изявена открито пред обществото

„Проблемите в болницата са доста и голяма от част от тях вие подчертахте. Проблемът няма да се реши с това, че Община Бургас ще гласува по този начин. За съжаление имаме пренебрежимо малък брой акции, за да повлияят с нещо на решението. Проблемите на тази болница идват от самото държавно законодателство, а на нея се разчита да лекува неосигурени хора“, заяви заместник-кмет по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Йорданка Ананиева, която първоначално трябваше да представлява Община Бургас на събранието. 

Тя призна, че в някои отделение материалната база е в много лошо състояние и припомни, че Общински съвет-Бургас много пъти е гласувал средства, които да послужат за ремонти и закупуването нова апаратура. Сама тя изрази съгласие да бъде заменена от Иво Баев по време на събранието. 

Около тази теза се обединиха всички съветници в залата, като голяма част от тях дори разказаха свой негативен опит, свързан с лошото материално състояние на сградата, техниката в нея и храната, която се предлага на пациентите. Те все пак уточниха, че изразяват безкрайно уважение към лекарите, които са професионалисти на високо ниво и правят всичко възможно за здравето на болните. 

Редовното общо събрание на акционерите ще бъде проведено на 30 май от 11:00 часа в УМБАЛ-Бургас. 

Абониране
Известие от
guest
9 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Самознай Майтапер
Самознай Майтапер
4 месеци по-рано

Всеки бургазлия има поне по една гадна история с тая болница. Някой ден трябва да се издаде поредица от 20 тома с всички фрапиращи случки.

Бърко
Бърко
4 месеци по-рано

Каквото и да мъдрят тези положението няма да се оправи, защото от много отдавна здравеопазването е овладян бизнес и търговия със смърт. Съветниците понеже са обществени фигури и естествено ще банализират колко са велики лекари и служители в УМБАЛ щото утре нали ще им се наложи да отидат, ама истинското лице на здравеопазването го знаят единствено най-обикновените хора, които нямат връзки и познати лекари. Самият факт, че се източва и националната здравна каса и фонда за лечение на деца в чужбина е пряко доказателство, че и да излъскат фасадата или пък да носят кафе с кроасан няма да подобрят положението.… Прочети още »

Манолов
Манолов
4 месеци по-рано

Как ще има пари за болниците? Нали има Арена, където децата да се ритат по азиатски. А пък в София искали Детска болница – Арени, Арени му е майката на Бойковата икономика и политика.

Манолов
Манолов
4 месеци по-рано
Reply to  Манолов

Колко милиона потънаха в тази Арена?

Мила Петрова
Мила Петрова
4 месеци по-рано

Веднага смяна на ръководството на болницата, което е корумпирано! Болницата е с раздута администрация, а липсват лекари и помощен медицински персонал! Има неправилно разпределение на финансовите средства по отделения! Незабавна смяна на ръководството!

Марто
Марто
4 месеци по-рано

Старата сграда е на 55 новата на 27.
С тази статия Общината си измива ръцете
Адвокат Баев е специалист по ливидациите.Нямах представа, че Общината е разпродала толкова много от нея.мислех че още е държавна
Болницата отразява състоянието на нашето общество.На ,който не му харесва да ходи в частна болница.
Баба ми е починала в нея докато са я качвали с инфаркт на 7 етаж. Всички знаем истории. Персонала прави каквото може.
Част от докторите са университетски преподаватели. В момента съм нея в Хирургично отделение и е поносимо за безплатно.

Л.П.
Л.П.
4 месеци по-рано

Всичко може да се подмени и ремонтира, но нечовешкото и некомпетентно отношение на лекари, сестри и санитарки, едва ли….
Нито ниски заплати, нито занемарена база, нито липса на консумативи са оправдание за отвратителното поведение на въпросните служители!
Човек сам избира дали да е зъл или не!

Анонимен
Анонимен
4 месеци по-рано

За каква медицина говорим ?Търговия,пари,алчност,умишлен безконтрол,двойни стандарти, злоупотреба с пациенти,злоупотреба с реда в терапията/лечение, злоупотреба с антибиотици, емперична антибиотична терапия, трик за доверие,проучвателна хирургия/ендоскопия,хирургия. Причинно следствената връзка се нарича Ятрогения ! Всички лекари са алчни психопати без съвест и морал !

Надя
Надя
4 месеци по-рано

Точно така, колкото пъти съм ходила на доктор, никога нищо не е познал. Единствено навремето при социализма ми извадиха апендикса добре. Сега са алчни некадърници. Да не говорим как изнудват пациентите. Точно психопати са.