Увеличение на оборотите в търговията на дребно отчита НСИ

0
32
Пари
Пари. Снимка: Pixabay

През януари 2024 г. се наблюдава увеличение на оборота с 0.3% спрямо предходния месец по съпоставими цени в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“. Данните са предварителни и сезонно изгладени.
Търговският оборот запазва нивото от януари 2023 г., показват календарно изгладените данни.

През януари 2024 г. е отчетено нарастване на оборота при нехранителните стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, съответно с 2.2 и 0.2%.

Намаление с 5.3% е регистрирано при автомобилните горива и смазочните материали.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, съществен ръст е отчетен при търговията с разнообразни стоки – с 21.0%. Намаление отбелязва търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 3.2%.

През януари 2024 г. в сравнение със същия месец на 2023 г. е регистрирано намаление на оборота при автомобилните горива и смазочните материали – с 13.2%, и нехранителните стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали – с 0.5%, докато при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия се наблюдава увеличение – с 6.3%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, значителен спад отбелязва търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – със 17.8%. Нарастване на оборота е отчетено при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 9.5%, търговията с разнообразни стоки – с 6.6%, и търговията с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности – с 5.6%.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments