Увеличават се случаите на домашно насилие по време на пандемията от COVID-19

0
184
Насилие над жени
Насилие над жени. Снимка: Pixabay

Увеличиха се случаите на домашно насилие по време на пандемията от COVID-19 у нас. От началото й е отбелязан ръст на сигналите за психически и физически тормоз вкъщи. Жертва на домашно насилие сподели пред „NOVA“, че е била омъжена 15 години, като след първите 3 години мъжът й започнал да проявява насилие срещу нея. Тя разказва, че алкохолът е вървял ръка за ръка със скандалите.

„Изпитвах голям срам, но то вече не може да се търпи, то става ежедневие. Просто си казваш край, трябва да сложа край, да променя живота си.“

Пострадалата не иска повече рози и извинения, a единствено – спокойствие. Добавя, че има две деца и многократно се е опитвала да избяга от мъжа си, но се е връщала, защото не е намирала сили да продължи напред … до един ден, когато чашата преляла и „решила да предприеме крайни мерки“.

Преди 2 години жената потърсила помощ, но последвала не по-малко трудна борба – мъжът й е изведен от апартамента насилствено, а тя завела съдебно дело срещу него. Първоначално мислила, че няма да успее да се справи, но 2 години по-късно смята, че всичко е приключило. И въпреки че от края на съдебния процес е минала година, пострадалата още търси психологическа помощ от специалистите на Сдружението в Търговище.

Днес жената се изправя пред още една трудност – безработицата заради новия коронавирус и за нея това е решаващо. Тя разполага с обезщетение за безработица и малка издръжка от бившия си съпруг за двете й деца. И не само тя се намира в тежка финансова ситуация. Заради това преди броени дни „Асоциация Ная“ започна дарителска кампания за жертви на насилие в област Търговище. Всяка година при тях идват средно 120 жени само от района.

Жените, пострадали от насилие, са още по-уязвими от другите хора, останали без работа заради COVID-19, защото още преди него са били в труден период. А финансовата стабилност е решаващ фактор „да скъсат“ зависимостта си от насилниците.

Целта на Асоциацията е да събере 5000 евро, с които да помогне на женитe, така че да могат да гледат децата си сами. Ако успеят да съберат парите, очакванията са жените да бъдат подкрепени за период между 3 и 5 месеца. Пострадалата съветва жените, които са жертва на насилие и още не са споделили за проблема си:

„Да не си губят време със това да мислят, че мъжете им ще се поправят и те като им простят, като се върнат пак при тях, че ще бъде по- хубав животът. Не, няма да бъде по-хубав. Ще става по-зле. Колкото по-рано намерят сили в себе си, по-бързо да с отърват от един такъв насилник, толкова по-добре за тях.“

Инициативата набира съмишленици в платформата Helpkarma, където всеки може да дари средства ТУК.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments