Увеличават се парите за учители в проблемни училища

0
18
Училище. Снимка: МОН
Училище. Снимка: МОН

Правителството увеличава бонусите, които се отпускат на учители, готови да сменят работните си места и да отидат да преподават в проблемни училища и области. Вместо досегашните 300 лева към месечните си заплати, те ще получават по 500 лева допълнително. Поемат се и 200 лева за наем за срок от година, възстановяват се и разходите за транспорт да пътуващите педагози също за една година, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Бонусите се отпускат по програмата на образователното министерство „Мотивирани учители“, която е факт от няколко месеца, но към която няма особен интерес,

Пожелалите да участват в програмата ще бъдат изпратени в училища, идентифицирани от образователното министерство като проблемни, включително и с ученици с ниски резултати, с нисък социален и икономически статус. Обикновено става въпрос за институции в по-малки населени места.

Програмата „Мотивирани учители“ включва и едногодишно обучение за придобиване на специалност учител по математика, информатика и информационни технологии, чужди езици, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда. Тя е за специалисти от тези области, които обаче не са педагози. Целта на програмата е такова обучение да преминат до 100 души.

До 10 дни от публикуване на изменението на програмата на официалния сайт на МОН ще се приемат документи на кандидатите за допускане до процедурата по подбор.

Удължава се и срокът за кандидатстване по програма „Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация“. Това ще става до 15 октомври 2019 г. включително като продължителността на подадените в този срок и евентуално одобрени проекти за финансиране ще бъде до края на учебната 2019/2020 година.

По програмата се съфинансират общински проекти за подобряване на достъпа до качествено образование на деца и ученици от етническите малцинства, които ходят в училища, в които повечето деца са от мнозинството. Могат да се финансират разходите за транспорт на учениците, за работа с родители от мнозинството и други дейности, предложени от общините.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от