Увеличава се броят на починалите здравни работници от коронавирус

0
36
Болница
Снимка: Wikimedia commons

Новият коронавирус причини нарастване на броя на заразените и починалите здравни служители, които се опитват да се справят със заразата, заяви висш служител на управляващите в петък, позовавайки се на нова информация за над 5000 нови заболели, включително над 120 смъртни случая, съобщава Ройтерс.

Политиците обещаха да направят повече за стимулиране на икономиките, засегнати от вируса. Те ще подпомогнат азиатските фондови пазари да се увеличат, след като китайските акции за първа седмица от четири насам генерираха някакъв ръст.

Китайската национална здравна комисия съобщи, че е регистрирала още 121 смъртни случаи и 1090 нови случая на коронавирус в континенталната част на страната в четвъртък, като общият брой на заразените стана 63 851.

Около 55 748 души се лекуват, докато 1380 души са починали от вируса, който се появи през декември в Ухан, столицата на централната провинция Хубей.

Последната статистика отчита някои смъртни случаи, които са били преброени двойно в Хубей, съобщи Комисията.

Вицепремиерът на китайската здравна комисия Зенг И Син заяви, че 1716 здравни работници са били заразени, а шестима са починали от вторник насам, като броят на заразените служители нараства.

“Задълженията на медицинските работници от фронта наистина са изключително тежки; условията им за работа и почивка са ограничени, психологическият натиск е голям, а рискът от инфекция също нараства”, заяви на пресконференция Зенг.

Китайските служители и болниците многократно са говорили за недостиг на защитна екипировка, включително маски за лице.

Новите данни за всички заразени в страната не дават ясен знак дали инфекцията е близо до своя пик, заяви Адам Камрад-Скот, експерт по инфекциозни болести в Центъра за международни изследвания на сигурността в Университета в Сидни.

“Въз основа на сегашната тенденция за потвърдените случаи, това изглежда ясно показва, че макар китайските власти да правят всичко възможно за предотвратяване на разпространението на коронавируса, изглежда, че драстичните мерки, които са прилагали до момента, са твърде малко и са направени твърде късно”, категоричен е експертът.

В момента китайски учени тестват две антивирусни лекарства и предварителните резултати предстои да излязат след седмици, докато ръководителят на болница в Ухан заяви, че плазмените инфузии от възстановени пациенти са показали някои обнадеждаващи предварителни резултати.

Добре дошли в Камбоджа

Докато в Китай, по-специално в Хубей, има особено голям брой на заразени и редица смъртни случаи, в 24 други държави са регистрирани около 450 случая на коронавирус, като сред тях има 3 смъртни случая.

Япония потвърди първата смърт от коронавирус на територията си в четвъртък – 80-годишна жителка на Канагава, близо до Токио. Един човек е починал в Хонконг, а един – във Филипините.

Най-големият клъстер от инфекции извън Китай е отчетен на поставения под карантина круизен кораб в японско пристанище, като 218 души на борда са били тествани положително за заразата, след което са откарани в болница за лечение.

В петък на някои от пътниците на кораба беше разрешено да слязат – с приоритет бяха по-възрастните пътници, такива, пребиваващи в кабини без прозорци, като препоръката на властите беше карантинният им период да продължи и на брега, в домовете им.

Имаше добра новина за пътниците на друг круизен кораб, на който най-накрая беше разрешено да акостира в Камбоджа, след като беше отхвърлен от пет страни заради опасения от вируса, въпреки че на борда не бяха регистрирани случаи на заразата.

Круизен кораб
Снимка: Pixabay

“MS Westerdam”, превозващ 1455 пътници и 802 души екипаж, акостира в пристанището Сиануквил късно в четвъртък. По-рано той бе закотвен на брега, за да може камбоджанските служители да се качат и да събират проби от пътници с всякакви признаци на заболяване.

Премиерът Хун Сен поздрави пътниците с ръкостискане и букети от рози, когато слязоха от кораба и се качиха на автобус.

“Със съпругата ми раздадохме на хората, които ни посрещнаха, шоколадови бонбони в знак на признателност”, сподели Лу Поадел, турист от Ню Джърси, пред Ройтерс, след като се срещна с лидера на Камбоджа.

Отделно круизната компания “Royal Caribbean Cruises Ltd” заяви, че е отменила 18 круиза в Югоизточна Азия и се е присъединила към по-големия си конкурент “Carnival Corp”, като предупреди, че целогодишните ѝ приходи ще бъдат силно засегнати заради избухването на коронавируса.

Занижени очаквания

В Сингапур, който съобщи за най-големия си скок на случаите на коронавирус до този момент в четвъртък – от 8 на 58, здравните власти положиха сили да намерят “пациентът нула” – човекът, пренесъл болестта на среща на компанията, в която работи, миналия месец. След този случай в пет други страни последователно бяха регистрирани инфектирани с коронавирус.

Скоростта на разпространение на вируса в Китай отразява решението на властите да прекласифицират подозираните случаи като потвърдени с помощта на сканиране на гърдите на пациентите. Не е задължително тези данни да показват по-широка епидемия, заяви Световната здравна организация.

Икономистите намаляват очакванията за растеж на втората по големина икономика в света, докато оценяват въздействието на епидемията като голям фактор за това.

След продължителни празненства на Китайската нова година, много работници-мигранти все още може да са заседнали в родните си градове, далеч от фабриките, в които работят. Според анализаторите на инвестиционната банка “Nomura” само около 21% от тези хора са се завърнали до четвъртък.

Китайската икономика ще нарасне с най-бавния си темп след световната финансова криза през това тримесечие, според проучване на икономисти от Ройтерс. Според него спадът ще бъде краткотраен, ако огнището бъде ограничено навреме.

Превод: Диана Тодорова

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от