Утвърдени са икономическите дейности, за които ще важи мярката от 24 лева на ден

0
175
Пари
Pixabay

Икономическите дейности, за които ще важи мярката от 24 лева на ден, са утвърдени със заповед на министъра на труда и социалната политика, предаде „БНР“.

Проектът носи наименованието „Запази ме“. Той отново не е финансиран със средства от държавния бюджет, а с пари от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 20214-2020 и финансовия механизъм REACT-EU, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на Агенция по заетостта. В него се посочва, че:

„Целта на операцията е приоритетно да се предостави подкрепа за запазване заетостта на служителите в предприятия, които директно са преустановили стопанската дейност в резултат от наложени противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19.“

За тази мярка са отделени 50 милиона лева. По нея хората в неплатен отпуск, които работят в затворили заради противоепидемичните мерки фирми, ще получават по 24 лева на ден за период не по-дълъг от 60 дни. Те трябва да са излезли в неплатен отпуск не по-рано от 29 октомври и не по-късно от 21 декември. Ако работят на непълно работно време, отново ще имат право на средства, като те ще се изчисляват на база на часовете.

Тези, които получават пари за гледане на дете до 14-годишна възраст, преминало на дистанционно обучение, няма да имат право да получат подпомагане.

Заявленията ще могат да се подават в бюрата по труда от работодателите по електронен път, на място или с препоръчано писмо с обратна разписка.

Редица експерти разкритикуваха остро правителството за тази мярка. Според тях отпусканите средства са недостатъчни, за да покрият битовите нужди на пострадалите от коронакризата граждани. Това мнение изразиха преди два дни и от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Те бяха категорични, че по предишната мярка 80/20 хората са получавали повече пари, защото минималният осигурителен доход в сектора е 800 лева.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments