Установени са случаи на заразяване едновременно с грип и COVID-19

0
91
Ваксина/коронавирус/изследвания
Снимка: Pixabay

Към момента няма прогнози броят на заразените с COVID-19 да спадне, а грипът вече е тук. Има установени лабораторни случаи на заболели едновременно с коронавирус и грип. Те са били констатирани с в лабораторията на една от най-големите столични университетски болници по време на изследвали се по желание с комбиниран тест, препоръчван от СЗО за специфична диагностика.

Изследването разграничава 3-те вируса като причинители на остри дихателни смущения със сходни симптоми, но с различни причинители и различно лечение – грип А, грип В и SARS-CoV-2.

Председателят на Българското дружество по медицинска вирусология и на Националния експертен борд по вирусология към БЛС проф. Радка Аргирова уточни за „24 часа“, че изследването чрез мултиплексния PCR тест показа едновременно грип А и SARS-CoV-2 при 3-ма души. Според нея появата на случаите не е изненада. Отдавна вирусолозите алармират за подобно развитие за в месеците, когато циркулира и сезонният грип.

Проф. Радка Аргирова
Проф. Радка Аргирова. Снимка: Българска асоциация за персонализирана грижа

Единият случай е на човек, който е с онкологично заболяване и заради това е с уязвима имунна система. Другите двама са били само с леки подкашляния.

Комбинираният тест е със същата технология като PCR за коронавирус. Проба се взима от носа и гърлото, но се ползват различни праймерни и флуоресцентни сонди, които специфично са насочени към към съответните различни маркери на вирусите.

Масовото разпространение на грипните вируси е през студените месеци. Пиковете у нас са най-често през през януари – февруари, а втората вълна е през март, най-често с друг щам. Тази зима се очаква усложнена обстановка заради COVID пандемията.

Към момента все още не са ясни какви са последствията от едновременно заразяване с COVID и грип. Според д-р Аргирова най-ефективният начин за избягване на инфлуенца е чрез ваксинация.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments