Успешни акции за ИАРА: Заловени са бракониери от няколко акватории

0
1662
Акция на ИАРА
Акция на ИАРА. Снимка: ИАРА, Фейсбук

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ продължава с успешните си акции срещу бракониерите, реализирани през изминалите дни. Инспекторите са хванали няколко нарушители в различни акватории у нас.

На 26 октомври е била извършена рутинна проверка по вода на река Дунав, в района на Тутракан. Инспектори на ИАРА, отдел „Рибарство и контрол – Централен Дунав, установили поставени в работно положение 2 броя немаркирани риболовни мрежи. В тях е имало уловени 2 броя сом и 2 броя бяла риба. Мрежите са били иззети за унищожаване, а рибата е била освободена и върната незабавно във водата. В хода на проверката е съставен и 1 брой АУАН /Акт за установяване на административни нарушения/ за нарушаване разпоредбите на ЗРА /Закон за рибарството и аквакултурите/.

На 27 октомври са били извършени масирани проверки от инспектори от сектор „Рибарство и контрол“-Бургас. През последните дни контролните органи на ИАРА са получили поредица от сигнали за нерегламентирано извършване на стопански риболов във водите на езеро Вая. След извършените проверки на място инспекторите установили общо 18 броя хрилни мрежи с обща дължина 1500 метра и уловена в тях риба от вида шаран, сребриста каракуда, платика и бяла риба, с общо тегло 315 кг. Рибата е била освободена и върната обратно във водите на езерото, а мрежите са били иззети за унищожаване.

На 28 октомври са били извадени 850 метра мрежи от прилежащата акватория на Пристанище Варна. След подаден сигнал от граждани на тел.: 112 за поставени мрежи до входа на пристанището, е била извършена незабавна проверка съвместно с екипи на Морска администрация и ДП „Пристанищна инфраструктура“. В хода на проверката, в района на фарватер между 105-ти и 107-ми буй на Пристанище Варна са били установени, извадени и иззети от работно положение 7 броя нерегламентирани мрежени риболовни уреди с обща дължина 850 метра, като улов не ебил установен. От ИАРА предупреждават, че поставянето на мрежени и други риболовни уреди във водното пространство, обособено като коридори за преминаващите плавателни съдове е предпоставка за инцидент и води до вредни последици и опасни инциденти при корабоплаването.

На 30 октомври са били извадени 200 метра мрежи от езеро Дуранкулак. След извършена проверка по вода с патрулна лодка на ИАРА съвместно със служители от РИОСВ, инспектори на РК Добрич установили поставени в работно положение 200 метра хрилни мрежи. Уловената риба от вида лин и платика, с общо тегло 24 кг, е била освободена и върната обратно във водата. Мрежите са били иззети за унищожаване.

На 31 октомври е бил подаден сигнал от любители риболовци за поставени мрежи в язовир Жребчево. Служители от „Рибарство и контрол“ Сливен и представители на ЦРОО-Стара Загора са извършили съвместна проверка по вода на язовира. В близост до местност „Запалня“ е била установена хрилна мрежа с дължина 100 м. Уловената в нея риба от вида сребриста каракуда с тегло около 20 кг и шаран, с общо тегло 10 кг, е била освободена и върната във водата.

Призовават се любителите риболовци да спазват правилата за извършване на любителски риболов. Гражданите, забелязали нередности или със съмнения за извършване на нерегламентиран риболов да сигнализират на телефон: 112.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments