Ураганът „Фиона“ наближава Доминиканската република, след като връхлетя Пуерто Рико

0
9
Ураган
Ураган. Снимка: Pixabay

Ураганът „Фиона“ наближава Доминиканската република, след като повреди сериозно електропреносната мрежа и предизвика обилни наводнения и свлачища в Пуерто Рико. Губернаторът на Пуерто Рико заяви, че щетите са „катастрофални„. Засега не се съобщава за смъртни случаи, но властите в американската територия предупреждават, че е твърде рано да се оценят щетите от бурята, която според прогнозите ще донесе нови проливни дъждове в Пуерто Рико днес. В източните и южните райони на Пуерто Рико се очаква да паднат до 30 инча (76 сантиметра) дъжд.

Важно е хората да разберат, че това не е приключило,„, коментира Ернесто Моралес, метеоролог от Националната метеорологична служба в Сан Хуан. Той заяви още, че наводненията са достигнали „исторически нива„, а властите са евакуирали и спасили стотици хора на острова.

Щетите, които виждаме, са катастрофални,„, твърди губернаторът Педро Пиерлуизи.

Според официални данни има наводнени улици и домове на местни жители, като дори е достигнала до пистата на летището в южната част на Пуерто Рико. Бедствието също така е довело до разрушаване на асфалта по пътищата, както и на мост в централния планински град Утуадо, който според полицията е бил монтиран от Националната гвардия след урагана „Мария“, ударил района през 2017 г. Наред с това, бурята е отнесла и покривите на няколко къщи.

Според Националния център за наблюдение на ураганите на САЩ вчера вечерта центърът на урагана „Фиона“ е бил на 50 мили (85 км) югоизточно от Пунта Кана, Доминиканска република, с максимални постоянни ветрове от 140 км/ч. Той се движи на северозапад със скорост 9 мили в час (15 км/час). Тазгодишната буря съвпада с  годишнината от урагана „Хюго“, който връхлетя острова през 1989 г., квалифициран като буря от категория 3.

Докато властите продължават да оценяват щетите, нанесени от Фиона, мнозина засегнати жители се питат кога ще бъде възстановено електрозахранването.

Това вероятно е най-сериозната щета, която е налице,“, споделя Томас Ривера, който е съсобственик на хотел в югозападния крайбрежен град Ел Комбате.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви извънредно положение на територията на САЩ, докато окото на бурята се приближаваше към югозападния край на острова. Компанията „Luma“, която управлява преноса и разпределението на електроенергия, обяви, че лошото време, включително ветрове със скорост 80 мили в час, е нарушило дейността на мрежата вчера, което е довело до спиране на тока на територията на целия остров. Здравните центрове са принудени да работят с генератори, като някои от тях са се оказали повредени.

Министърът на здравеопазването на страната Карлос Меладо съобщи, че екипи от експерти са се заели спешно да ремонтират генераторите в Комплексния център за борба с рака, където се е наложило да бъдат евакуирани няколко пациенти. По официални данни в момента над 3000 къщи все още имат само син брезент като покрив, а инфраструктурата, включително електропреносната мрежа, остава слаба. Прекъсванията продължават да са често срещани, а реконструкцията е започнала едва наскоро.

Бурята връхлетя градове и селища по южното крайбрежие на Пуерто Рико, които все още не са се възстановили напълно от поредицата силни земетресения, започнали в края на 2019 г. В рамките на вчерашния ден над 1000 души с около 80 домашни любимци са потърсили подслон на различни места на острова, като повечето от засегнатите са в южната му част.

Според прогнозите „Фиона“ ще връхлети Доминиканската република днес, а след това ще достигне до северната част на Хаити и островите Търкс и Кайкос, като се очакват още проливни дъждове. Утре бедствието вероятно ще застраши и далечния южен край на Бахамските острови. Предупреждения за опасен ураган са били обявени за източното крайбрежие на Доминиканската република от Кабо Кауседо до Кабо Франсес Виехо, както и за островите Търкс и Кайкос. Преди това ураганът е връхлетял източната част на Карибския басейн и е причинил смъртта на един човек във френската територия Гваделупа, съобщиха властите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments